Juliste2012Kuudes Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali tutustutti katsojat liikkuvan kuvan maailmaan ja elokuvalliseen ajatteluun Ylistaron Matin-Tuvassa 15.–18.11.2012. Festivaalin teema oli Menneisyyden varjot.

Kirjailija Sofi Oksanen vieraili festivaalilla Puhdistus-elokuvan näytöksessä perjantaina 16.11. Yleisötapaamisessa keskusteltiin, miten Antti J. Jokisen ohjaama elokuva saa Sofi Oksasen romaanin kielen, tunteet ja mielialat elämään – ja mitä ajatuksia Oksasen uusi romaani, Kun kyyhkyset katosivat, lukijoissa herätti.

Erikoistutkija, Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen piti lauantaina Puhdistuksen näytöksessä festivaaliteemasta esitelmän. Sukupolven takaisesta, selvittämättömästä menneisyydestä ei ole vieläkään helppo puhua.

Festivaalin klassikko oli Kansallisen audiovisuaalisen arkiston restauroima mykkäelokuva Pohjalaisia. Se on Artturi Järviluoman näytelmän ensimmäinen elokuvaversio, jonka Jalmari Lahdensuo ohjasi vuonna 1925. Festivaaliesityksen säesti uruilla kansainvälisesti tunnetuin ja tunnustetuin suomalainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi.

’Musavideota ja valoa – eteläpohjalaista musiikkivideota valkokankaalla’ oli Rytmi-Instituutin koostama katsaus eteläpohjalaisiin musiikkivideoihin. Koosteesta vastasi projektipäällikkö Satu Kokkoniemi Rytmi-Instituutista.

Komian kirkon pappina on Iikka Löytyn dokumenttielokuva rovasti Markku Toiviosta, Ylistaron seurakunnan pitkäaikaisesta sananpalvelijasta ja se sai ensi-iltansa festivaalilla. Myös Ylistaron nuorten videoryhmän uusi lyhytelokuva esiteltiin yleisölle festivaalilla ensimmäisen kerran. Juha Rinnekarin dokumentti Akkaansilta kuvaa kökkähenkeä, jolla isokyröläiset tekivät sillan Kyrönjoen yli.

Lisätietoja:
Anssi Luoma
Festivaalijohtaja
Elokuvayhdistys Filmiä ja Valoa ry.
Elokuvateatteri Matin-Tupa
puh. 050 5566 183

Festivaali-info:

Ohjelmakartta >>

Festivaalivieraat >>

Festivaalielokuvat >>

Lippuvaraukset >>

Festivaali mediassa >>

Valokuvagalleria >>