Kymmenennen Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin teema on Viisastuminen. Festivaali järjestetään Ylistarossa, elokuvateatteri Matin-Tuvassa 25.–27.11.2016. Festivaalin elokuvissa kuvataan, kuinka viisaus tulee elämällä, kokemalla ja ottamalla kokemastaan opiksi.
Kotimaiset elokuvaesitykset käynnistyvät yleisön ja festivaalivieraiden – elokuvaohjaaja Saara Cantell, äänittäjä, toimittaja Mika Koivusalo, Laitakaupungin orkesteri, tietokirjailija, toimittaja Tuomas Marjamäki, kitaristi, laulaja, näyttelijä Heikki Silvennoinen, elokuvaohjaaja Selma Vilhunen – kohtaamisilla. ”Ohjelmistossa on 13–14 mielipiteitä nostattavaa elokuvaa. Osa sellaisia, joihin ei voi törmätä muualla”, kertoo festivaalijohtaja Anssi Luoma.
Mika Koivusalon uusi dokumenttielokuva Pato saa ensi-iltansa festivaalilla. Elokuva kertoo Ylistaron Kylänpään 1920-luvulla rakennetun sähkövoimalaitoksen tarinan. Sähköntuotanto loppui dramaattisesti keväällä 1939, kun Kyrönjoen poikki kulkenut pato sortui kokonaan. Elokuva valottaa samalla myös sähkön tuloa maaseudulle sekä sen merkitystä ihmisten elämään.
Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, taiteen tohtori Saara Cantellin uusin elokuva Tulen morsian kertoo noitavainojen ajasta, nuoresta rakastuneesta naisesta, mustasukkaisuudesta, väärästä ilmiannosta ja sen seurauksista. Elokuva perustuu 350 vuoden takaiseen tositapahtumaan ja sen sanoma on tänäänkin ajankohtainen: vaino ei ole maailmasta kadonnut.
Tyttö nimeltä Varpu on elokuvaohjaaja Selma Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva. Varpu, 12-vuotias heppatyttö, asuu äitinsä kanssa. Elämä on niukkaa. Isästään Varpu ei tiedä oikein mitään. Hän haluaa asiasta selvyyden ja lähtee omin päin isäänsä etsimään. Elokuva rikkoo ennakkoluuloja ja näyttää, ettei ihmisenä olemiseen ole sapluunaa.
Juro amatööriurheilija matkustaa Pohjanmaalta Helsinkiin, jossa hänestä treenataan haastajaa nyrkkeilyn höyhensarjan maailmanmestarille. Juho Kuosmasen Hymyilevää miestä sanotaan suomalaisen perinnemiehen muotokuvaksi. Naapurin tyttöön rakastunut maalaispoika ei viihdy muotilehtien ja sponsoreiden pippaloissa.
Kummeli on 25-vuotias. Matti Näsän, Mauno Ahosen ja monista muista Kummeli-rooleista tuttu Heikki Silvennoinen kertoo festivaalilla, miten Kummeli-ryhmä ammensi sketseihinsä ja elokuviinsa 1990-luvun arkea. Keskustelun vetää tietokirjailija Tuomas Marjamäki, joka Kummeli-kirjassaan (2015) osoittaa tuntevansa Parhaan A-ryhmän komiikan ja tragiikan perin pohjin. Niillekin, jotka taitavat Kummeli-jaksot ulkoa, on luvassa jotakin uutta. Sen päälle katsotaan Kummeli Stories -elokuva.
Festivaalin klassikko, Mustalaishurmaaja, on Valentin Vaalan ja Theodor Tugain (Teuvo Tulio) mykkäkuva vuodelta 1929. Festivaalinäytöksessä Mustalaishurmaajan improvisoidusta säestyksestä vastaa Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattiyhtye Laitakaupungin orkesteri – Lotta Hagfors (laulu, lyömäsoittimet, saha), Piia Kleemola (viulu, 15-kielinen kantele), Sami Silén (kielisoittimet) ja Petri Välimäki (kontrabasso). Ainutkertainen esitys saa yleisön tunteet kuohumaan.
Uuden Ben-Hur-elokuvan voi kokea vain Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalilla. Muualla Suomessa Timur Bekmambetovin elokuvaa ei näytetä. Ben-Hur kuuluu spektaakkelielokuviin. Aikalaiskatsojat muistavat Ben-Hurin edelliset filmatisoinnit (1907, 1925, 1959) nelivaljakkojen kilpa-ajokohtauksista Antiokian areenalla. Ben-Hur perustuu Lew Wallacen romaaniin ja on vahvasti uskonnollinen.
Festivaalin ohjelmistossa nähdään myös Aki Kaurismäen O Tasquiero / Tavern Man (2012, lyhytelokuva, erikoisnäytös), Ken Loachin I, Daniel Blake (2016), Christian Mungiun Valmistujaiset (2016, ennakkoensi-ilta), Stephen Frearsin Florence (2016), Roschdy Zemin Chocolat (2015), Andrew Haighin 45 vuotta (2015), David Yatesin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (2016).
Festivaalin järjestävät elokuvateatteri Matin-Tupa ja Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry. Festivaali saa tukea Taiteen edistämiskeskukselta, Suomen kulttuurirahastolta, Seinäjoen kulttuurilautakunnalta ja Suomen elokuvasäätiöltä.
Lisätietoja:
Anssi Luoma
Festivaalijohtaja
Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.
Elokuvateatteri Matin-Tupa
puh. 050 5566 183