Elokuvateatteri Matin-Tupa ja Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry. järjestävät vuosittain Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin. Festivaali on elokuvan, yleisön ja elokuvantekijöiden kohtauspaikka. Se rikastuttaa maaseudun elokuvatarjontaa sekä tarjoaa ideoita, ajatuksia ja keskustelun aiheita. Ensimmäinen Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali järjestettiin vuonna 2007 ja vuonna 2016 järjestämme sen kymmenennen kerran.

Valitsemme festivaalille joka vuosi pääelokuvan ja oman teeman. Esitämme kolmipäiväisillä festivaaleilla noin 15 elokuvaa.

Festivaalivieraiksi kutsumme pääelokuvan ohjaajan, näyttelijöitä ja teemaan perehtyneitä luennoitsijoita. Yleisökeskustelujen alustajana ovat vuosien mittaan olleet professori Peter von Bagh, kirjailijat Sofi Oksanen, Kari Hotakainen, Tuomas Kyrö ja Antti Heikkinen, elokuvaohjaajat Timo Koivusalo, Claes Olsson, Heikki Kujanpää, Taru Mäkelä, Arto Halonen, Teppo Airaksinen, Antti Heikki Pesonen, Marko Äijö, Katariina Järvi, Sakari Kirjavainen, Erja Dammert, Jarmo Lampela ja Susanna Palin, näyttelijät Ilkka Koivula, Joonas Saartamo, Jonna Järnefelt, Antti Luusuaniemi, Lauri Tilkanen, Risto Salmi, Terhi Suorlahti, Kalevi Haapoja, Juha Kukkonen, Leena Suomu ja Sinikka Mokkila, professori Jouko Aaltonen, elokuvaneuvos Kari Uusitalo, tuottaja Jarkko Hentula, ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen ja tohtori Jari Sedergren.

Eteläpohjalaisten Amerikan siirtolaisuus, Kirjasta elokuvaksi, Vuosi 1918 – Faktan ja fiktion erot, Opettajat ja papit roolinsa vankina, Ja suurin on ystävyys, Menneisyyden varjot, Huumorin parantava voima, Periksi ei anneta ja Yrittäjyys ovat olleet festivaalien teemoina.

Noin puolet elokuvista liittyy festivaalin teemaan ja vierailijoihin. Toinen puoli koostuu harvinaisista erikoisesityksistä, joita ei voi kokea muualla. Jälkimmäisiin ovat kuuluneet mm. Ylistaro- ja Kyrönmaa-aiheiset dokumenttielokuvat Äitini ja isä, Akkaansilta, Särkisyrjässä 1941, Isoviha ja Ylistaron Halpa-Aitta, urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen ja Seinäjoen kaupunginorkesterin säestämät mykkäelokuvaesitykset, Trio Cineman elokuvamusiikin toivekonsertti sekä Ylistaron nuorten videopiirin tekemät lyhytelokuvat.

Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin elokuviin on vuosittain myyty noin 1 000 lippua.

Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin yhteistyökumppaneina ovat olleet Suomen elokuvasäätiö, Suomen kulttuurirahasto/Etelä-Pohjanmaan rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Pohjanmaan taidetoimikunta, Seinäjoen kaupungin kulttuuripalvelut ja Ylistaron asukaslautakunta.

Anssi Luoma
Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry:n puheenjohtaja

****

Festivaalin näyttämönä toimii elokuvateatteri Matin-Tupa.