Kahdennentoista Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin teema on Elämän arvaamattomuus. Festivaali järjestetään Ylistarossa, elokuvateatteri Matin-Tuvassa, 8.–10.11.2019.

– “Ennalta arvaamattomuus kuuluu maailman menoon. Tänään se voi tuoda meille parempaa, mistä uskalsimme haaveilla. Ensi viikolla se voi rikkoa jotain, mitä emme saa koskaan kunnolla korjatuksi. Arvaamattomuus näyttää usein kaapin paikan ja opettaa meitä sopeutumaan elämän käänteisiin. Moni festivaalin elokuvista perustuu elettyyn elämään ja sen arvaamattomuuteen”, taustoittaa festivaalijohtaja Anssi Luoma.

Festivaalilla saa ensi-iltansa kaksi maakunnan lähihistoriaa kuvaavaa dokumenttielokuvaa. Talvisota on yksi syksyn uutisaiheista. Ylistarolaisia talvisodassa ja kotirintamalla -elokuvassa aikalaiset – Oiva Hölsö, Hertta Korpela, Arvi Koski, Onni Mattila, Raakel Välimäki, Sulo Tanttari, Erkki Hissa, Reino Rintamäki, Lempi Mannila, Laura Finnilä, Anna-Maija Luoma, Veikko Keski-Heiska, Vilho Rajamäki, Heikki Hautala, Salme Hölsö, Sanni Aila, Alli Korpela, Leo Uimonen ja Rauha Kormano – kertovat elämän arvaamattomuudesta 80 vuotta sitten. Elokuvan on suunnitellut ja ohjannut Anssi Luoma. Äänen jälkikäsittelijä on Mika Koivusalo.

Juha Rinnekarin elokuvassa Kun painuvi päät Heikki Ylikangas, Vesa Määttä, Aimo Minkkinen, Tauno Mäkelä, Marcus Hackman, Jorma Sirkkala, Kaarlo Ouni ja Markku Rauhalahti seuraavat valkoisten lapualaisjoukkojen sotaretkeä Etelä-Pohjanmaalta, Hämeen kautta Karjalaan talvella 1918.

Muissakin festivaalielokuvissa – Mika Kaurismäen Mestari Cheng, Zaida Bergrothin Marian paratiisi, Rubert Gooldin Judy, Ken Loachin Kiitos tilauksestasi, Pedro Almodóvarin Kärsimys ja kunnia, Andrei Zvjagintsevin Rakkautta vailla, Giuseppe Tornatoren Cinema Paradiso ja Aki Kaurismäen Tulitikkutehtaan tyttö – arvaamattomuus myllertää katsojien tunteita. Festivaalin mahdolliset ennakkoensi-illat ja vieraat varmistuvat lähiaikoina.

– “Tulipalon jälkeen rakennettu Matin-Tupa avattiin 7.11.1959. Festivaaliviikonloppuna “uusi” elokuvateatteri on ollut elokuvan, elokuvantekijöiden ja yleisön kohtauspaikkana 60 vuotta. Kiitokseksi tarjoamme elokuvayleisölle festivaalisunnuntaina näytösten väliajoilla kahvia. Muuten päivä vierähtää työn merkeissä” kertoo Anssi Luoma.

Festivaalin järjestävät elokuvateatteri Matin-Tupa ja Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.

Festivaali saa tukea Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunnalta.

Lisätietoja:

Anssi Luoma
festivaalijohtaja
puhelin 050 5566 183
anssi.luoma@outlook.com

**********

Valokuvat ovat elokuvasta Ylistarolaisia talvisodassa ja kotirintamalla. Kuvat on otettu 14.10.1939-14.3.1940 ja kuuluvat Matin-Tuvan arkistoon.

Valokuvia elokuvasta Kun painuvi päät.

Valokuvia elokuvista Mestari Cheng (Kuva SF Film Finland Oy) ja Marian paratiisi (Kuva Oy Nordisk Film AB)

Festivaali-info:

Ohjelmakartta >>

Lippuvaraukset >>