Yhdennentoista Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin teema on Toivottu maa. Festivaali järjestetään Ylistarossa, elokuvateatteri Matin-Tuvassa 17.–19.11.2017.

Festivaalin elokuvat antavat ajateltavaa, mielikuvia, vastauksia ja ratkaisemattomia kysymyksiä siihen, millainen on toivottu maa. Millaisena näemme huomisen yhteiskunnan ja mitä siltä odotamme? Millaisena jätämme sen lapsillemme? Ja mitä olemme valmiit sen hyväksi tekemään?

”Festivaali käynnistyy Tammisunnuntai 1918 -elokuvan ennakkonäytöksellä, sen tekijöiden ja yleisön tapaamisella. Tammisunnuntai 1918 -elokuva on ylistarolaisen yrittäjän, Pekka Kärnän, idea. Ylistarolla oli osa Suomen murroksessa talvella 1917–1918: Voisiko elokuvalla kertoa nykypolvelle, mitä tapahtui ja miksi? Asia on itsenäisyyden juhlavuonna ajankohtainen. Idea alkoi elää, kun Pekka avasi arkistonsa Vapaussodan ja Itsenäisyyden E-P:n Perinneyhdistykselle. Elokuvan käsikirjoittajaksi lupautui kirjailija Antti Tuuri”, taustoittaa festivaalijohtaja Anssi Luoma.

Elokuvan tuottaja Marko Röhr MRP Productions yhtiöstä luonnehtii Tammisunnuntaita eteläpohjalaiseksi ponnistukseksi. ”Elokuva kuvaa, kuinka joskus pienten ihmisten päätökset voivat vaikuttaa kansakunnan tulevaisuuteen”, kertoo Marko Röhr.

”Tammisunnuntain dramatisoidut kohtaukset kuvattiin aidoilla paikoilla Ylistarossa. Suuri avustajajoukko välitti vaikuttavasti sadan vuoden takaisia tunteita. Tämän elokuvan halusin tehdä”, painottaa ohjaaja Ilkka Vanne.

Festivaaliohjelmisto – Ilkka Vanteen Tammisunnuntai 1918, Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, AJ Annilan Ikitie, Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen, Marja Pyykön Yösyöttö, Anna Dahlmannin Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset, Arto Koskisen Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina, Jukka Virtasen Pähkähullu Suomi, Siiri Rehulan – Aino Tuppuraisen Villasukka, Amanda Kernellin Saamelaisveri, Thierry Frémauxin Lumiére ja Volker Schlöndorffin Return to Montauk – sykkii ihmisläheisiä näkökulmia, joihin jokainen katsoja voi lisätä omansa. Juha Rinnekarin elokuvataltiointi Jaana Jokisen ohjaamasta, Kainaston nuorisoseuran näytelmästä – Ylistaron poika Kirja-Matti – avaa suomalaisen kirjallisuuden vaiheita.

Festivaalivieraiden – ohjaaja AJ Annila, näyttelijä Heikki Nousiainen ja tietokirjailija Tuomas Marjamäki – alustuksilla katsojat saavat elokuvista enemmän irti. Muista vierailijoista kerromme myöhemmin.

Festivaalin järjestävät elokuvateatteri Matin-Tupa ja Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry. Festivaalia tukevat Taiteen Keskustoimikunta, Seinäjoen kaupungin kulttuurilautakunta ja Suomen elokuvasäätiö. Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoja:
Anssi Luoma
Festivaalijohtaja
Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.
Elokuvateatteri Matin-Tupa
puh. 050 5566 183

Festivaali-info:

Ohjelmakartta >>

Festivaalielokuvat >>

Festivaalivieraat >>

Lippuvaraukset >>

Festivaali mediassa >>