Torstai 15.11.

KovasikajuttuSuomi 2012

Ohjaus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi

Kovasikajuttu on elokuva Suomen kovimmasta punk-yhtyeestä, Pertti Kurikan nimipäivistä. Bändi koostuu neljästä kaverista, Pertistä, Karista, Samista ja Tonista, jotka laulavat isolla asenteella ja ylpeinä.

Elokuvassa seurataan kehitysvammaisten ammattimuusikoiden tietä tuntemattomuudesta suuren yleisön suosioon. Matkalla koetaan lukuisia riitoja, rakastumista ja pitkiä päiviä äänitysstudiossa sekä kiertueilla. Keikkamatkoilla
itketään, nauretaan, juodaan ja tapellaan siitä kuka saa istua edessä. Seuraavaksi sovitaan, ja käydään vielä ennen keikan alkua yleisön joukossa varmuuden vuoksi kehumassa bändiä.

Biiseissä lauletaan yhteiskunnan epäkohdista, mutta myös arkisemmista asioista, kuten aina yhtä ikävistä jalkahoidoista tai asuntolassa asumisen ankeudesta. Sanoituksissa kunniansa saavat myös päättäjät sekä ihmiset, joilla on vielä parannettavaa asenteissaan kehitysvammaisia kohti. Nyt saa lässytys loppua!

Kovasikajuttu on elokuva punk-idean syvimmästä olemuksesta. Se on tarina vammaisten kapinasta valtavirtaa vastaan. Tässä elokuvassa on vihdoin lupa tuijottaa, ihmetellä ja ihastua, ja nähdä kuinka Suomen kovin punk-bändi
valloittaa maailman.

Käsikirjoitus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi ja Sami Janhukainen
Kuvaus: J-P Passi
Leikkaus: Riitta Poikselkä
Musiikki: Pertti Kurikan Nimipäivät
Levitys: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Kesto: 85 min

Näytös torstaina 15.11. klo 17.30 – Liput7 €

The ReinoSuomi 2012

Ohjaus: Annukka Saukko, Mika Autio

”Rakas päiväkirjani… Meidän piti kokoontua pitkästä aikaa kaveriporukan kanssa Reinon mökille, jopa Tero suostui jättämään työnsä viikonlopun ajaksi. Meillä piti olla tosi hauskaa, suunnitelmissa oli grillata, saunoa ja käydä uimassa. Mä olin jopa ottanu mukaan vanhoja valokuvia :). Mut kaikki ei oikein menny kuten suunniteltiin… En olis koskaan voinu kuvitellakkaan, että jotain tuollaista tapahtuu…” ~Elli

Käsikirjoitus, kuvaus: Ylistaron nuorten videoryhmä (Noora Perälä, Meeri Keskinen, Johanna Peräsalo, Maria Peltonen, Jaakko Tuuri, Jyri Heinilä, Jesse Taijala, Annukka Saukko ja Mika Autio)
Kuvauspaikat: Isosaaren leirikeskus, Monitoimitalo Kyttis, Halkosaaren nuorisotila
Näyttelijät: Ylistaron nuorten videoryhmä
Kesto 20 min

Ilmainen elokuvaesitys torstaina 15.11. klo 19.00

Suomi 2012

Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry. sekä elokuvateatteri Matin-Tupa järjestävät yhteistyössä Rytmi-Instituutin ja Rytmimeraatti -hankkeen kanssa Musavideota ja valoa -tapahtuman Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalilla.

Tapahtumassa nähdään näytöksen verran tuoreita eteläpohjalaisia musiikkivideoita. Tapahtuma tarjoaa videontekijöille ja bändeille tilaisuuden paitsi saada videonsa näkyviin valkokankaalle, myös saada palautetta töistään. Paikallisen katselmuksen jälkeen on luvassa musiikkivideopaneeli, jossa keskustellaan musiikkivideosta tekijöiden, bändien ja yleisön näkökulmasta. Illan päättää tapahtuman ammatilaisvierailijan Jouni Kallion Carte Blance eli kooste hänen omista lempivideoistaan.

Jouni Kallio kuuluu Medialouhos-ohjaajakollektiiviin. Hän on tehnyt videoita mm. Stam1nalle sekä Viikatteelle. Kallion Stam1nalle ohjaamista videoista Lääke voitti Oulun Musiikkivideofestivaaleilla Kultapumpelin vuonna 2008. Tänä vuonna Kallion ohjaama Stam1nan Puolikas Ihminen -video puolestaan sai tuomaristolta kunniamaininnan.

Ohjelman koordinointi:
Satu Kokkoniemi
Rytmi-Instituutti / Rytmimeraatti -hanke

Torstaina 15.11. klo 20.00 – Liput 3 €

Twilight Aamunkoi2The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
USA 2012

Ohjaus: Bill Condon

Renesmeen syntymän jälkeen Coullensin perhe kutsuu muita vampyyri heimoja, jotta vastasyntynyt lapsi saisi parhaan mahdollisen suojan vääriltä syytöksiltä, joka johtaa Cullensin perheen Volturin eteen.

Käsikirjoitus: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer
Kuvaus: Guillermo Navarro
Leikkaus: Virginia Katz
Musiikki: Carter Burwell
Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner
Levitys: Nordisk Film
Kesto: 1 h 55 min

Näytökset torstain ja perjantain välisenä yönä 16.11. klo 00.05 sekä lauantaina 17.11. klo 22.00 (ensi-ilta) – Liput 9 €

 

Perjantai 16.11.

PuhdistusSuomi 2012

Ohjaus: Antti J. Jokinen

Puhdistus on henkeäsalpaava jännityskertomus kahdesta naisesta, joita varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä.

Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla 1992. Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Eräänä iltana hän löytää pihaltaan nuoren naisen. Zara pakenee Venäjän mafiaa, joka oli pitänyt häntä seksiorjanaan. Molemmat ovat selviytyjiä. Aliiden mieleen nousevat repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon. Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan. Puhdistuksen syvintä ydintä on petos, johon epätoivoiset tunteet ajavat. Se avaa myös Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun kokemusten kautta. Se antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille.

Elokuva perustuu Sofi Oksanen romaaniin, joka on voittanut lukuista kirjallisuuspalkintoja. Kansainvälisesti merkittävimmät ovat Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinto, ranskalaiset Le Prix du Roman Fnac ja Prix Femina Étranger sekä Euroopan Kirjallisuuspalkinto. Britannian Sunday Times valitsi Puhdistuksen yhdeksi vuoden 2010 tärkeimmistä kirjoista. Suomessa Oksanen voitti Puhdistuksella kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2008 ja Runeberg-palkinnon 2009. Viron suurin sanomalehti Postimees nimesi Sofi Oksasen vuoden henkilöksi 2009. Viron presidentti Toomas Ilves myönsi Oksaselle Marianmaan ristin ritarikunnan IV luokan kunniamerkin 2010.

Käsikirjoitus: Marko Leino, Antti J. Jokinen
Kuvaus: Rane Ronkainen
Leikkaus: Kimmo Taavila
Musiikki: Tuomas Kantelinen
Pääosissa: Laura Birn (nuori Aliide), Liisi Tandefelt (vanha Aliide), Amanda Pilke (Zara), Peter Franzén (Hans Pekk), Krista Kosonen (Ingel), Tommi Korpela (Martin), Kristjan Sarv (Pasa)
Levitys: Nordisk Film
Kesto: 125 min

Näytökset:

– perjantaina 16.11. klo 19.00, vieraana kirjailija Sofi Oksanen
16.30 Kirjamyynti ja signeeraus (vapaa pääsy)
18.00 Kun kyyhkyset katosivat -lukijatapaaminen (ennakkovarauksilla loppuunmyyty)
19.00 Puhdistus (ennakkovarauksilla loppuunmyyty)

– lauantaina 17.11. klo 15.00, vieraana erikoistutkija Antti Alanen
Erikoistutkija, Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen pitää lauantaina Puhdistuksen näytöksessä esitelmän ”Menneisyyden varjot”. Sukupolven takaisesta, selvittämättömästä menneisyydestä ei ole vieläkään helppo puhua.

 

Lauantai 17.11.

AkkaansiltaSuomi 2011

Ohjaus: Juha Rinnekari

Dokumentti eteläpohjalaisten naisten sitkeydestä ja pohjalaisesta kökkä- eli talkoohengestä. Aikalaiset muistelevat aikaa ennen ja jälkeen sillan. Kertomuksia värittävät harvinaiset 8 mm elokuvapätkät 70-luvulta.

Kuvaus: Jussi Kujala, Osmo Nortunen, K. J. Mielty, Juha Rinnekari
Musiikki: Mikko Tamminen
Haastattelija: Matti Loukola
Tuotanto: Futuri filmi & Isonkyrön kotiseutuyhdistys & Kyrönmaan Opiston filmipiiri 2011
Kesto: 45 min

Näytös lauantaina 17.11. klo 10.00 – Liput 5 €

BarbaraBarbara
Saksa 2012

Ohjaus: Christian Petzold

Kylmän sodan pirstaloima Saksa vuonna 1980. Nina Hoss on Barbara, nuori lääkäri, joka on anonut matkustuslupaa Itä-Saksasta. Pyynnön seurauksena hänet karkotetaan maaseudulle, syrjäisen kyläsairaalan lääkäriksi. Pienessä yhteisössä valvonta on helpompi toteuttaa. Kontrolli tuntuukin ulottuvan kaikkialle. Barbara ei voi hengittää vapaasti eikä luottaa kehenkään.  Omista asioistaan vaitonainen nainen pitää etäisyyttä kollegoihin ja kyläläisiin. Barbara omistautuu työlleen välittäen vain potilaistaan. Oma elämä alkaa sitten myöhemmin. Salaiset kohtaamiset vanhojen ystävien kanssa antavat viitteitä tulevaisuudensuunnitelmista. Mutta suunnitelmat muuttuvat.

Barbaran on ohjannut Christian Petzold. Hänet palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla hopeisella karhulla parhaasta ohjauksesta helmikuussa 2012.

Käsikirjoitus: Christian Petzold, Harun Farocki
Kuvaus: Hans Fromm
Leikkaus: Bettina Böhler
Musiikki: Stefan Will
Pääosissa: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock
Levitys: Oy Future Film Ab
Kesto: 105 min

Näytös lauantaina 17.11. klo 11.05 – Liput 7 €

Särkisyrjässä 1941Suomi 2011

Ohjaus: Anssi Luoma

Kaksitoista ylistarolaista sotaveteraania kertoo, mitä Ruskealan Särkisyrjässä tapahtui jatkosodan ensimmäisinä päivinä, 70 vuotta sitten. Eversti Into Salmion rykmenttiin kuului miehiä eri puolilta Etelä-Pohjanmaata, Ylistarostakin 530. Rykmentin piti katkaista Ruskealasta Sortavalaan johtava tie. Majuri Komosen pataljoona sai tulikasteensa, kun se hyökkäsi ruispellon poikki kohti Immosen taloa. Raskaasta taistelusta syntyi ylistarolaisten historiaan oma lukunsa. AL

Haastattelut on tehty vuosina 1991, 2000, 2001 ja 2011.

Suunnittelu, käsikirjoitus, piirrokset: Anssi Luoma
Kuvaus ja haastattelut: Anssi Luoma, Pekka Varismäki ja Jussi Pajula
Haastateltavat: Vilho Rajamäki, Mauno Vehkaoja, Sulo Tanttari, Yrjö Pohtola, Veikko Keski-Heiska, Olavi Maunula, Arvi Koski, Vilho Ranta, Tauno Keltto, Aali Kitinoja, Heikki Hautala ja Reino Rintamäki
Kertoja: Jukka Tuppurainen
Leikkaus: Lauri Koivusalo
Äänen jälkikäsittely: Mika Koivusalo
Kesto: 51 min

Näytös lauantaina 17.11. klo 13.30 – Liput 7 €

PuhdistusSuomi 2012

Ohjaus: Antti J. Jokinen

Puhdistus on henkeäsalpaava jännityskertomus kahdesta naisesta, joita varjostaa ja yhdistää heidän oma häpeällinen menneisyytensä.

Ikääntynyt Aliide Truu asuu yksin taloaan Viron maaseudulla 1992. Maa on itsenäistynyt edellisenä vuonna ja maareformi on alkanut. Eräänä iltana hän löytää pihaltaan nuoren naisen. Zara pakenee Venäjän mafiaa, joka oli pitänyt häntä seksiorjanaan. Molemmat ovat selviytyjiä. Aliiden mieleen nousevat repivät muistot nuoruuden traagisesta rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen lähimpiensä kohtalon. Omiin epätoivoisiin ratkaisuihinsa pakotetun Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, muuttanut vain muotoaan. Puhdistuksen syvintä ydintä on petos, johon epätoivoiset tunteet ajavat. Se avaa myös Viron vaiettua lähihistoriaa yhden suvun kokemusten kautta. Se antaa äänen sodan, kommunismin ja sorron uhreille.

Elokuva perustuu Sofi Oksanen romaaniin, joka on voittanut lukuista kirjallisuuspalkintoja. Kansainvälisesti merkittävimmät ovat Pohjoismaiden Neuvoston Kirjallisuuspalkinto, ranskalaiset Le Prix du Roman Fnac ja Prix Femina Étranger sekä Euroopan Kirjallisuuspalkinto. Britannian Sunday Times valitsi Puhdistuksen yhdeksi vuoden 2010 tärkeimmistä kirjoista. Suomessa Oksanen voitti Puhdistuksella kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2008 ja Runeberg-palkinnon 2009. Viron suurin sanomalehti Postimees nimesi Sofi Oksasen vuoden henkilöksi 2009. Viron presidentti Toomas Ilves myönsi Oksaselle Marianmaan ristin ritarikunnan IV luokan kunniamerkin 2010.

Käsikirjoitus: Marko Leino, Antti J. Jokinen
Kuvaus: Rane Ronkainen
Leikkaus: Kimmo Taavila
Musiikki: Tuomas Kantelinen
Pääosissa: Laura Birn (nuori Aliide), Liisi Tandefelt (vanha Aliide), Amanda Pilke (Zara), Peter Franzén (Hans Pekk), Krista Kosonen (Ingel), Tommi Korpela (Martin), Kristjan Sarv (Pasa)
Levitys: Nordisk Film
Kesto: 125 min

Näytökset:

– perjantaina 16.11. klo 19.00, vieraana kirjailija Sofi Oksanen
16.30 Kirjamyynti ja signeeraus (vapaa pääsy)
18.00 Kun kyyhkyset katosivat -lukijatapaaminen (ennakkovarauksilla loppuunmyyty)
19.00 Puhdistus (ennakkovarauksilla loppuunmyyty)

– lauantaina 17.11. klo 15.00, vieraana erikoistutkija Antti Alanen
Erikoistutkija, Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen pitää lauantaina Puhdistuksen näytöksessä esitelmän ”Menneisyyden varjot”. Sukupolven takaisesta, selvittämättömästä menneisyydestä ei ole vieläkään helppo puhua.

Haute cuisineLes saveurs de palais
Ranska 2012

Ohjaus: Christian Vincent

Elokuva alkaa, kun Hortense Laborie noudetaan kotifarmiltaan Perigordin herkkuseudulta pikaisesti Pariisiin. Kansakunnan tulevaisuus on vaakalaudalla. Presidentin ruokahalu ei ole parhaimmillaan. Hortense saa vastuulleen Elysee-palatsin pienen huippukeittiön. Hänen tehtävänään on toteuttaa presidentin henkilökohtaiset ateriat, intiimit muutaman henkilön lounaat ja illalliset, joiden kuluessa kaikki oikeasti tärkeät asiat käsitellään.

Hortense joutuu viralliset tilaisuudet järjestävän palatsin mahtikeittiön mieskokkien tulilinjalle. Miehinen gourmet-eliitti pitää naiskokkia uhkana. Hortense ei tingi periaatteistaan. Hyvä ruoka on aina tärkeintä.

Haute cuisine – mestari keittiössä on klassisen ranskalaisen keittiön ylistys. Pariisin Ritz -hotellin Guy Legay sekä Ecole Superieure de Cuisine Francaise´n professori Gerard Besson toimivat elokuvan kulinaristisina neuvonantajina.

Catherine Frot pystyy olemaan kokin roolissa samaan aikaan arvovaltainen mestari ja ruokaan rakastunut hupsu. Kreivi Jean D’Ormesson tuo presidentin rooliin luontevaa arvokkuutta. Ensi kertaa elokuvassa näyttelevä herrasmies on siviilissä kirjailija, Ranskan Akatemian pitkäaikainen jäsen ja kunnialegioonan ritari.

Käsikirjoitus: Etienne Comar, Christian Vincent
Kuvaus: Laurent Dailland
Leikkaus: Monica Coleman
Musiikki: Gabriel Yared
Pääosissa: Catherine Frot, Jean d’Ormesson, Hippolyte Girardot
Levitys: Cinema Mondo
Kesto: 95 min

Näytös lauantaina 17.11. klo 18.00 (ennakkoensi-ilta) – Liput 9 €

– Elokuvan alkukuvana nähdään Muutos meitä johtaa 12 min (Suomi 2012)

Juoppohullun päiväkirjaSuomi 2012

Ohjaus: Lauri Maijala

Juha Berg (Joonas Saartamo) on 30-vuotias rapajuoppo Helsingin Kalliosta.

Juhalla ei ole pienintäkään aikomusta muuttaa elintapojaan – päinvastoin. Hän todella nauttii sekalaisista seksisuhteista, adrenaliinia nostattavasta väkivallasta ja tietenkin alkoholista, johon rahat revitään vaikka pulloja keräämällä. Viinanhuuruinen hauskuus saa kuitenkin kovan kilpailijan, kun kiihkeämielinen Juha rakastuu AA-kerhon ryhmänvetäjään. Suhde Tiinan (Krista Kosonen) kanssa etenee nopeasti seurusteluksi ja Juhan on pakko tehdä ratkaisevia valintoja.

Tästä alkaa tasapainottelu toimivan parisuhteen ja vanhan elämäntyylin välillä. Juhan paras ystävä Kristian (Santtu Karvonen) kaataa urakalla kapuloita rakastavaisten rattaisiin, eikä Juhan horjuvaa raittiuspäätöstä helpota myöskään saksalaisen erotiikan asiantuntija Mikael (Johannes Holopainen). Mutta miten pitkälle voidaan mennä, ennen kuin ratkaisuja on vain yksi?

Juoppohullun päiväkirja on kaikki rajat rikkova komedia, joka perustuu Juha Vuorisen huippusuositun Juoppohullun päiväkirja -sarjan ensimmäiseen osaan. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut aiemmin teatteriohjaajana menestynyt Lauri Maijala.

Käsikirjoitus: Lauri Maijala
Tuottajat: Aleksi Bardy ja Juha Vuorinen
Pääosissa: Joonas Saartamo (Juha Berg), Krista Kosonen (Tiina), Santtu Karvonen (Kristian), Johannes Holopainen (Mikael)
Levitys: Scanbox Finland Oy
Kesto: 90 min

Näytös lauantaina 17.11. klo 20.00 (ennakkoensi-ilta) – Liput 9 €

Twilight Aamunkoi2The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
USA 2012

Ohjaus: Bill Condon

Renesmeen syntymän jälkeen Coullensin perhe kutsuu muita vampyyri heimoja, jotta vastasyntynyt lapsi saisi parhaan mahdollisen suojan vääriltä syytöksiltä, joka johtaa Cullensin perheen Volturin eteen.

Käsikirjoitus: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer
Kuvaus: Guillermo Navarro
Leikkaus: Virginia Katz
Musiikki: Carter Burwell
Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson ja Taylor Lautner
Levitys: Nordisk Film
Kesto: 1 h 55 min

Näytökset torstain ja perjantain välisenä yönä 16.11. klo 00.05 sekä lauantaina 17.11. klo 22.00 (ensi-ilta) – Liput 9 €

 

Sunnuntai 18.11.

Humiseva harjuWuthering Heights
Iso-Britannia 2011

Ohjaus: Andrea Arnold

Andrea Arnold tarttuu Emily Brontën klassikkoromaaniin intohimoisella otteella. Kiihkeä rakkaustarina on saanut Arnoldin käsissä pysäyttävän tulkinnan. Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjassa ensiesityksensä saanut elokuva voitti Venetsiassa Leijonan parhaasta kuvauksesta.

Red Roadin (2006) ja Fish Tankin (2009) ohjaaja Andrea Arnold on palkittu Oscarilla lyhytelokuvastaan Wasp (2003).

Käsikirjoitus: Andrea Arnold, Olivia Hetreed
Kuvaus: Robbie Ryan
Leikkaus: Nicolas Chaudeurge
Pääosissa: James Howson, Kaya Scodelario, Steve Evets, Nichola Burley
Levitys: Atlantic Film Finland Oy Ab
Kesto: 124 min

Näytös sunnuntaina 18.11. klo 10.00 – Liput 7 €

Kilimanjaron lumetLes neiges du Kilimandjaro
Ranska 2011

Ohjaus: Robert Guédiguian

Juuri työttömäksi jäänyt Michel (Jean-Pierre Darroussin) elää onnellista elämää vaimonsa Marie-Clairen (Ariane Ascaride) kanssa. Heidän rakkautensa on kestänyt yli 30 vuotta. He nauttivat elämästään lastensa ja lastenlastensa ympäröimänä ja seurustelevat mielellään ystäviensä kanssa. Heidän liittonsa on vakaa ja he ovat ylpeitä poliittisista kamppailuistaan ja elämänasenteestaan.

Michelin ja Marie-Clairen onni särkyy yllättäen, kun kaksi aseistettua ja naamioitunutta miestä mukiloi ja sitoo heidät ja ryöstää heidän kaikki säästönsä. Järkytys on entistä suurempi kun selviää, että ryöstön takana on Michelin entinen, myös potkut saanut työtoveri.

Kilimanjaron lumet palkittiin 2011 Euroopan Parlamentin LUX-palkinnolla.

Käsikirjoitus: Robert Guédiguian, Jean-Louis Milési
Kuvaus: Pierre Milon
Leikkaus: Bernard Sasia
Pääosissa: Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride, Gérard Meylan, Grégoire Leprince-Ringuet, Anais Demoustier, Julie Marie Parmentier
Levitys: Cinema Mondo
Kesto: 107 min

Näytös sunnuntaina 18.11. klo 12.35 – Liput 7 €

PohjalaisiaSuomi 1925 (mykkäelokuva, restaurointi Kansallinen audiovisuaalinen arkisto 2012)

Ohjaus: Jalmari Lahdensuo

Festivaalin klassikko on Kansallisen audiovisuaalisen arkiston restauroima mykkäelokuva Pohjalaisia. Se on Artturi
Järviluoman näytelmän ensimmäinen elokuvaversio, jonka Jalmari Lahdensuo ohjasi vuonna 1925. Pohjalaisten ulkokuvat filmattiin Alahärmässä, Ylihärmässä ja Vaasassa. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvulle, puukkojunkkariaikaan. Festivaaliesityksen säestää uruilla kansainvälisesti tunnetuin ja tunnustetuin suomalainen urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Kiviniemi luo esitykseen musiikkitaustan, joka perustuu eteläpohjalaiseen tematiikkaan. Se saa vanhan Suomi-Filmin elämään tavalla, jota ei ole aiemmin koettu. Musiikki tallennetaan ja se luovutetaan
kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolle, osaksi kotimaisen elokuvan aarteistoa.

Tuotanto: Suomi-Filmi
Käsikirjoitus: Artturi Järviluoma (oman näytelmänsä pohjalta)
Kuvaus: Frans Ekebom
Leikkaus: Erkki Karu
Musiikin sävellys ja sovitus: Kalevi Kiviniemi (2012)
Pääosissa: Oiva Soini, Kaisa Leppänen, Einar Rinne, Aino Lohikoski, Thorild Bröderman, Simo Kaario, Yrjö Somersalmi, Mimmi Lähteenoja, Martti Tuukka, Otto Al’Antila ja Lauri Rautala
Kesto: 106 min

Näytös sunnuntaina 18.11. klo 15.00 (mykkäelokuvan säestää urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi) – Liput 17 €

Suomi 2012

Ohjaus: Iikka Löytty

Komian kirkon pappina on Iikka Löytyn dokumenttielokuva rovasti Markku Toiviosta, Ylistaron seurakunnan pitkäaikaisesta sananpalvelijasta ja se saa ensi-iltansa festivaalilla.

Kesto: 65 min

Näytös sunnuntaina 18.11. klo 17.30

Tie pohjoiseenSuomi 2012

Ohjaus: Mika Kaurismäki

Timo Porala (Edelmann) on arvostettu konserttipianisti, jonka yksityiselämä on karilla. Eräänä päivänä Timo löytää kotioveltaan elämää nähneen vanhemman miehen, Leon (Loiri), joka paljastuu hänen isäkseen. Leo on jättänyt poikansa tämän ollessa 3-vuotias ja lähtenyt maailmalle – eikä ole antanut kuulua itsestään 35 vuoteen.

Leo on positiivisen elämänasenteen omaava ikuinen veijari, joka joutui aikoinaan karistamaan kotimaan pölyt jaloistaan erinäisten sotkujen takia. Nyt hän on palannut antaakseen pojalleen hieman salamyhkäisen perinnön ja vastaukset menneisyyden kysymyksiin. Mutta niitä varten on lähdettävä yhteiselle matkalle, tielle pohjoiseen.

Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä, Mika Kaurismäki
Kuvaus: Jari Mutikainen
Leikkaus: Jukka Nykänen
Musiikki: Ilari Edelmann, Kaihon karavaani, Mauri Sumén
Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén, Irina Björklund, Mari Perankoski, Elina Knihtilä, Ada Kukkonen, Rea Mauranen, Aake Kalliala, Eeva Litmanen, Eila Roine, Leena Uotila, Eija Vilpas, Krista Kosonen, Kristo Salminen, Pertti Sveholm ja Jukka Virtanen
Levitys: FS Film Oy
Kesto: 113 min

Näytös sunnuntaina 18.11. klo 19.00 – Liput 7 €

Dogs have no hellSuomi 2002

Ohjaus: Aki Kaurismäki

10-minuuttinen Dogs Have No Hell on tarina putkasta vapautuvasta miehestä (Markku Peltola), joka rakentaa humoristisesti juuri elokuvan keston mittaisessa ajassa elämänsä kuin pikavauhdilla uudelleen; sopii liikeasiat kuntoon, hakee naisystävänsä (Kati Outinen) kuppilasta mukaansa, hankkii heille sormukset ja ennättää vielä yhteiselle junamatkalle kohti Siperian öljykenttiä. Heidän istuessaan yhdessä junavaunussa mies katsoo ulos kohti hämärtyvään maisemaan ja pohdiskelee, onko Isänmaa vielä siellä. Juna katoaa yöhön.

Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Kuvaus: Timo Salminen, Olli Varja
Leikkaus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Kati Outinen, Markku Peltola, Sulevi Peltola, Kirsi Tykkyläinen
Kesto: 10 min

Näytös sunnuntaina 18.11. klo 19.00 (Tie pohjoiseen -elokuvan alkukuvana)