Jouni KallioJouni Kallio kuuluu Medialouhos-ohjaajakollektiiviin. Hän on tehnyt videoita mm. Stam1nalle sekä Viikatteelle. Kallion Stam1nalle ohjaamista videoista Lääke voitti Oulun Musiikkivideofestivaaleilla Kultapumpelin vuonna 2008. Tänä vuonna Kallion ohjaama Stam1nan Puolikas Ihminen -video puolestaan sai tuomaristolta kunniamaininnan.

 

 

 

 

 

 

 

Sofi OksanenKirjailija Sofi Oksanen (s. 1977) vierailee festivaalilla perjantaina. Festivaaliteema Menneisyyden varjot on taustalla lukijatapaamisessa, jossa keskustellaan Oksasen uudesta romaanista Kun kyyhkyset katosivat ja festivaalin pääelokuvassa, Puhdistuksessa, joka perustuu Oksasen edelliseen kohuromaaniin.

Puhdistus ja Kun kyyhkyset katosivat kertovat Viron lähihistoriasta. Puhdistuksen tapahtumat ulottuvat 1930-luvulta 1990-luvulle. Kyyhkysissä eletään 1930-luvulta 1960-luvulle asti. Toisen maailmasodan (1939–1945) jälkeen Viron historiaa on pääasiassa kuvattu sodan voittajan ja maan miehittäjän konstein ja ehdoin. Neuvostoliiton hajottua Viro itsenäistyi uudelleen vuonna 1991. Se avasi mahdollisuuden uudenlaiseen lähihistorian käsittelyyn. Kauan vaietuista asioista voidaan puhua ja kirjoittaa. Tiedetään, että jotkut miehitysajalla käytetyt vääryydet ja julmuudet ovat tänäänkin mahdollisia. Sofi Oksasen romaanit ovat vaatineet kirjailijalta paljon tutkimus- ja taustatyötä. Joillakin keskeisillä romaanihenkilöillä on esikuvansa eletyssä elämässä.

Antti J. Jokisen ohjaama Puhdistus-elokuva sai ensi-iltansa 7.9.2012. Sofi Oksasen mukaan elokuva on ohjaajan näkemys, itsenäinen taideteos. Elokuvan keskeisiä näyttelijävalintoja hän pitää erityisen onnistuneina.

Sofi Oksanen on opiskellut Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä ja Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa. Hän kuuluu Otavan omistaman Liken kirjailijoihin. Oksasella on oma kustantamo, Silberfeldt Oy, joka julkaisee hänen teostensa taskukirjapainoksia.

Sofi Oksanen on tällä hetkellä Suomen puhutuin ja luetuin kirjailija. Puhdistusta on myyty Suomessa yli 200 000 kappaletta. Kun kyyhkyset katosivat -kirjan ensipainos oli jättimäinen, 100 000 kappaletta. Sofi Oksanen on tänä syksynä myös kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kirjailija. Puhdistuksen käännösoikeudet on myyty lähes 50 kielelle. Kyyhkysten käännösoikeudet on jo ehditty myydä 21 kielialueelle.

Sofi Oksanen on kirjoittanut mm. romaanit Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus (2008) ja Kun kyyhkyset katosivat (2012) sekä näytelmän Puhdistus (2007). Puhdistus-romaanillaan hän on voittanut Finlandia-palkinnon, Runeberg-palkinnon, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja Prix Femina Étranger-palkinnon.

Romaanit ovat herättäneet lukijoissa monella tapaa ajatuksia ja kysymyksiä. Lukijatapaamisessa ne on syytä tuoda esille. Sofi Oksanen uskoo vahvasti, että kaunokirjallisuudella voidaan lisätä ihmisten historiatietoisuutta ja muuttaa maailmaa.

Festivaalikutsuun järjestäjät saivat kiireiseltä kirjailijalta kesäkuun lopulla viestin: Sofi tulee Ylistaroon mielellään..

Antti AlanenTeemana Menneisyyden varjot. Erikoistutkija, Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen (s. 1955) alustaa Puhdistuksen näytöksen lauantaina. Sukupolven takaisesta, selvittämättömästä menneisyydestä ei ole vieläkään helppo puhua.

Antti Alanen on kirjoittanut teokset Marilyn: alaston naamio: Marilyn Monroen elokuvat (1982), Sähköiset unet: Musiikkivideot Miten taiteesta tuli pop (1992), MMM Elokuvaopas Pitkät elokuvat (2005), Suomalainen musiikkivideografia (2004).

Veljensä Asko Alasen kanssa hän on kirjoittanut teoksen Musta peili Kauhuelokuvan kehitys Prahan ylioppilaasta Poltergeistiin (1985). Antti Alanen on toimittanut Elokuva ja psyyke -sarjan teokset Verhon takana (2007), Rakkaus ja tuho (2010), Tarinan lumous (2012) ja Elokuvan tekijät (2012).

 

 

 

Kalevi KiviniemiKonserttiurkuri Kalevi Kiviniemi (s. 1958) on kansainvälisesti arvostettu, erityisesti ranskalaiseen musiikkiin perehtynyt taiteilija. Hän on myös tunnettu ilmiömäisestä improvisaatiotaidostaan. Hän on konsertoinut useaan otteeseen Pariisin Notre-Dame-katedraalissa ja Sainte-Clotilde-basilikassa sekä levyttänyt Orléansissa ja Rouenissa historiallisilla Cavaillé-Coll-uruilla. Hän on pitänyt konsertteja myös laajalti muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Aasiassa aina Australiaa, Japania ja Filippiinejä myöten.

Kalevi Kiviniemi toimi Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana kymmenen vuoden ajan vuosina 1991–2001. Hän on ollut myös kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa sekä pitänyt mestarikursseja. Kiviniemi on tehnyt yli 150 levytystä, niin kotimaassaan kuin ulkomailla, muun muassa Yhdysvalloissa, Luxemburgissa, Filippiineillä, Australiassa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä sekä Saksassa. Historiallisia urkuja esittelevä OrganEra-levysarja sisältää jo 15 levyä.

Kiviniemi on saanut lukuisia levypalkintoja, myös kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Englantilainen The Organ -lehti valitsi Kiviniemen Improvisation-levyn vuoden 2000 tähtilevytykseksi. Vuonna 2009 MusicWeb International valitsi Kiviniemen Seinäjoella äänittämän Lakeuden Ristin urut -levyn vuoden levyksi ja hänen Rouenissa tekemänsä CD valittiin Helsingin Sanomien vuoden levyjen joukkoon. Vuonna 2009 Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto.