Kolmastoista Filmiä ja valoa -elokuvafestivaali järjestetään Ylistarossa, elokuvateatteri Matin-Tuvassa, 25.–27.11.2022.

Kolmannentoista festivaalin teema on Perhe.

Festivaalilla saa ensi-iltansa uusi Ylistaroa ja sen lähihistoriaa kuvaavaa dokumenttielokuva “Näin rakennettiin Ylistaron kirkko”. Dokumentti käsittelee ”Komiaksi kirkoksi” kutsutun kirkon rakennusvaiheita vuosina 1847–1852 ja sen on toteuttanut yhteistyössä Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry ja Aalto-yliopisto.

”Aalto-yliopiston tutkimusryhmää monialaiseen hankkeeseen motivoi ja haastoi se, että 1800-luvun puolivälin kirkkorakentamisesta ei ole valokuvia eikä elävää kuvaa. Tämän takia kiinnostuimme animoimaan rakentamisratkaisuja ja rakennusprosesseja hyödyntäen kehittämäämme tarkkaa fotorealistista 3D-mittaus- ja mallinnustekniikkaa. Näin saatiin tarkka malli, jonka 3D-artistit viimeistelivät. Laserkeilauksella saatiin mm. tietoa kattoholvien rakenneratkaisuista”, kertoo tutkimusjohtaja Hannu Hyyppä.

”Toisaalta Aalto-yliopiston kiinnostus kohdistui siihen, kuinka Suomen suurimpiin kuuluvaa kirkkoa voidaan tarkastella digitaalisesti koko sen elinkaaren ajan. Jatkossa on mahdollisuus hyödyntää tutkijoiden keräämää 3D-aineistoa kirkon kunnostukseen ja ylläpitoon. Aalto-yliopiston tapa yhdistää huipputekniikkaa ja kulttuuria, teki mahdolliseksi elokuvan toteuttamisen ja näin kirkko rakennettiin käytännössä digitaalisesti uudelleen”, kertoo tiedetuottaja Marika Ahlavuo.

Anssi Luoman laatiman käsikirjoituksen pohjalta toteutettiin 3D-animaatioiden tuotanto ja suunnittelu. Käytännössä elokuvaan tehtiin kymmeniä 3D-animaatioita, joista on valittu sopivimmat elokuvaan. Animaatioiden yksityiskohdat, kuten materiaalit ja rakennustapa- ja ratkaisut viimeisteltiin yhteistyössä kirkkorakentamisen ja arkeologian asiantuntijoiden kanssa”, jatkaa Ahlavuo.

Elokuvan on suunnitellut ja ohjannut Anssi Luoma. Sen kuvaaja ja äänittäjä on Mika Koivusalo. Dokumenttielokuvassa Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutin (MeMo) tutkijat ovat 3D-mallintaneet ja animoineet kuluvana vuonna “komiaa” kirkkoa. Elokuvan 3D-animaatioiden suunnittelun, tuotannon ja kuvauksen ovat toteuttaneet: Hannu Hyyppä, Marika Ahlavuo, Sebastian Aho, Hannu Handolin, Risto Känsälä, Matti Kurkela, Toni Rantanen ja Matias Ingman. Kirkko- ja muurirakentamisen asiantuntijoina ovat toimineet amanuenssi Risto Känsälä ja dosentti Kari Uotila.

”Ylistaron kirkon rakentamisesta elää monta legendaa. Elokuva ottaa niihin kuvilla ja sanoilla kantaa. Jokainen elokuvan katsoja voi muodostaa näkemästään mielipiteen”, kertoo Anssi Luoma.

Festivaalivieraaksi saapuu elokuvaohjaaja Klaus Härö. Porvoolainen Härö on 51-vuotias, taiteiden maisteri, joka on ohjannut kahdeksan pitkää elokuvaa. Postia pappi Jaakobille voitti vuonna 2010 Jussi-patsaat mm. parhaana elokuvana ja parhaasta ohjauksesta. Miekkailija palkittiin Jussilla parhaana elokuvana vuonna 2016. Klaus Härö on sanonut: ”Tämä on minulle kutsumusammatti. Elokuva-aiheen on oltava innostava. Sellainen, joka odottaa tulevansa kuvatuksi ja kerrotuksi. Työskentelen mielelläni ison työryhmän kanssa. Siinä eivät ideat lopu kesken, vaikka ohjaajan mielikuvitus välillä tyrehtyykin.” Härö aikoo Ylistarossa kertoa, miten festivaalielokuvat, Rakkaani merikapteeni ja Elämää kuoleman jälkeen, syntyivät. ”Elokuvien jälkeen yleisö voi ohjaajalle kertoa, millaisia ajatuksia ja mielikuvia hänen elokuvansa herättivät. Se kuuluu festivaalin perinteisiin”, Anssi Luoma vahvistaa.

Festivaalilla esitetään kymmenen elokuvaa. Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä paljastaa tutusta jäärästä uusiakin piirteitä. Intialaisessa elokuvassa Viimeinen näytös, kylän elokuvateatteri mullistaa poikavintiön elämän. Legendaarisesta Claden seikkailijaperheestä kertova Disney-animaatio Ihmeellinen maailma saa ensi-iltansa festivaalilla. Ensi-iltaelokuva Emily avaa englantilaisten Bronten kirjailijasisarusten nuoruusvuosia. Muu ohjelmisto varmistuu lähipäivinä.

Filmiä ja valoa -elokuvafestivaalin yhteistyökumppaneita ovat Alfred Kordelinin säätiön Seinäjoen rahasto, Seinäjoen kaupungin hyvinvointilautakunta, Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto ja Etelä-Pohjanmaan naisklubi.

Anssi Luoma
festivaalijohtaja
Filmiä ja valoa ry
Elokuvateatteri Matin-Tupa

Festivaalin ohjelmakartta

Lippuvaraukset:
041 475 4739 (klo 10.00-21.00)
elokuvateatteri.matintupa@gmail.com