Perjantai 25.11.

Suomi, Ruotsi, Latvia, Norja 2016

Ohjaus: Saara Cantell

Tositapahtumiin pohjautuva elokuva vie menneeseen aikaan, jolloin Ruotsi-Suomeen saapuivat noitavainot. Julmia kohtaloita kokivat etupäässä naiset, joiden uskottiin mitä kummallisimpien todistusten takia käyttäneen yliluonnollisia voimia ja olleen siis noitia.

Tapahtumat sijoittuvat Ahvenanmaalle. Keskiössä on nuori Anna-tyttö, joka rakastuu tulenpalavasti ja kohtalokkain seurauksin ystävättärensä puolisoon. Mustasukkainen Anna tekee mitä tahansa saadakseen miehen itselleen. Keinot ovat kaameat; Annan toimet vaikuttavat monien ihmisten elämään. Kun Anna päättää paljastaa väärän ilmiantonsa, koko yhteisö joutuu miettimään vakavasti uudelleen oikeuden ja vääryyden rajoja.

Vuonna 1666 Ahvenanmaalle saapuu nykyaikaisen opin saanut tuomari Nils Psilander, joka oli tutustunut noitateorioihin opiskeluaikanaan. Hänen toimensa olivat alkusoittoa Pohjolan laajoille noitavainoille. Vainot levisivät myös Pohjanmaalle.

Tulen morsiamen tekijät ovat perehtyneet historiankirjoituksiin erittäin hyvin, ja jännärimäisiä piirteitä sisältävä fiktiivinen tarina kulkee jouhevasti pitäen katsojan tiukasti otteessaan. Marita Nyrhinen

Elokuvan trailer

Käsikirjoitus: Leena Virtanen ja Saara Cantell
Tuotanto: Periferia/Markku Flink
Kuvaus: Konsta Sohlberg
Lavastus: Pirjo Rossi
Puvustus: Katja Watkins
Maskeeraus: Riikka Virtanen
Äänisuunnittelu: Tormod Ringnes
Musiikki: Stein Berge Svendsen
Leikkaus: Malin Lindström
Näyttelijät: Tuulia Eloranta, Lauri Tanskanen, Magnus Krepper, Kaija Pakarinen, Claes Malmberg, Elin Petersdottir, Johanna af Schultén, Antti Reini, Maria Sid ja Pirkko Hämäläinen
Levittäjä: Nordisk Film
Kesto: 110 min

Näytös perjantaina 25.11. klo 19.00 – Liput 10 €
– vieraana ohjaaja, käsikirjoittaja Saara Cantell

Fantastic Beasts and Where to Find Them 3D
Iso-Britannia, USA 2016

Ohjaus: David Yates

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on aivan uusi seikkailu, joka vie yleisön takaisin J. K. Rowlingin velhomaailmaan. Neljä viimeistä Harry Potter -elokuvaa luotsanneen David Yatesin ohjauksen keskeisessä roolissa nähdään Oscar-voittaja Eddie Redmayne (Kaiken teoria), joka esittää velhomaailmassa toimivaa taikazoologia, Lisko Scamanderia.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1926, jolloin Lisko Scamander on juuri saanut päätökseen maailmanlaajuisen tutkimusmatkansa löytääkseen ja dokumentoidakseen erikoislaatuisen joukon taikaolentoja. Ennen kotiinpaluutaan Lisko tekee välipysähdyksen New Yorkissa. Lyhyeksi suunniteltu pysähdys kuitenkin pitkittyy, kun kuvioihin astuvat Jacob-niminen ei-taik (amerikkalainen nimitys jästille), kadonnut taikasalkku, sekä Liskon karanneet ihmeotukset, jotka tapaavat aiheuttaa harmia niin velhoille kuin ei-taikeille. Lehdistömateriaali

Elokuvan trailer

Käsikirjoitus: J. K. Rowling
Näyttelijät: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Carmen Ejogo, Ron Perlman, Jenn Murray, Faith Wood-Blagrove ja Colin Farrell.
Levittäjä: SF Studios
Kesto: 133 min

Näytökset perjantaina 25.11. klo 21.45 ja lauantaina 26.11. klo 22.15 – Liput 11 €

Lauantai 26.11.

Suomi 2016

Ohjaus: Juho Kuosmanen

Keväällä Cannesin elokuvajuhlilla arvostetun Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon voittanut Hymyilevä mies perustuu kokkolalaisen nyrkkeilijän, Olli Mäen, tarinaan.

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1962, kun Mäki (Jarkko Lahti) valmentautuu maailmanmestaruusotteluun Helsingin Olympiastadionilla. Tiukkana valmentajana toimii hänen ystävänsä, itsekin menestynyt nyrkkeilijä Elis Ask (Eero Milonoff). Valmentautumisen aikana Olli rakastuu Raijaan (Oona Airola). Rakkaus sekoittaa pään, mutta valmentaja patistaa. Isot rahat ovat pelissä.

Nyrkkeilyaiheinen draamaelokuva tarjoaa palan urheilun historiaa, mutta on myös kaunis, lämmin ja sydämellinen rakkaustarina herkästä urheilijasta.

Juho Kuosmanen otti pienoisen riskin kuvatessaan Hymyilevän miehen mustavalkoisena, vieläpä, kun se on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Riski kannatti. Hyvä tarina kantaa ilman kikkailuja. Sittemmin Hymyilevä mies on voittanut palkintoja toisensa perään ja on Suomen Oscar-ehdokas. Marita Nyrhinen

Elokuvan trailer

Tuottaja: Jussi Rantamäki, Elokuvayhtiö Aamu
Yhteistuottajat: Nicklas Wickström Nicastro/Tre Vänner, Sol Bondy ja Jamila Wenske/One Two Films, Simon Perry ja Katarina Krave/Film Väst
Käsikirjoitus: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen
Pääosissa: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff
Kuvaaja: J-P Passi
Lavastaja: Kari Kankaanpää
Leikkaaja: Jussi Rautaniemi
Äänisuunnittelija: Pietu Korhonen
Pukusuunnittelija: Sari Suominen
Maskeeraussuunnittelija: Salla Kaarina Yli-Luopa
Levittäjä: B/Plan
Kesto: 92 min

Näytös lauantaina 26.11. klo 10.00 – Liput 10 €

45 Years
Iso-Britannia 2015

Ohjaus: Andrew Haigh

Mitä on elää kauan parisuhteessa? Miten parisuhde vaikuttaa identiteettiin? Miten ihminen muuttuu partnerinsa takia? Millaista elämä olisi voinut olla, jos olisikin valinnut toisin nuoruudessaan?

 

Nämä kysymykset nousevat peruskysymyksiksi Andrew Haigh’n kauniissa draamassa, jonka päähenkilöt ovat eläköitynyt, lapseton pariskunta, joka viettää 45. hääpäiväänsä.

Tarina alkaa siitä, kun Kate (Charlotte Rampling) tulee koiran kanssa aamulenkiltä. Puoliso Geoff (Tom Courtenay) lueskelee juuri saamaansa kirjettä, jonka sveitsiläinen viranomainen on lähettänyt. Geoffilla oli joskus ennen Katen kohtaamista tyttöystävä, joka kuoli Alpeilla, mutta kaikkea asiaan liittyvää ei aikoinaan suinkaan puitu. Menneisyyden salaisuus nousee esiin kriittisellä hetkellä, kun pitäisi valmistella yhteisiä hääjuhlallisuuksia. Se on tuhoamassa vuosikymmenten yhteisen taipaleen.

Aikuisyleisölle tehdään liian vähän elokuvia. 45 vuotta on draama, josta muotoutui viime vuoden valkokankaiden helmi. Charlotte Rampling ja Tom Courtenay palkittiin roolisuorituksistaan hopeisilla karhuilla Berliinin elokuvajuhlilla helmikuussa 2015. Marita Nyrhinen

Elokuvan trailer

Tuotanto: The Bureau
Käsikirjoitus: Andrew Haigh David Constantinen novellin pohjalta
Kuvaus: Lol Crawley
Leikkaus: Jonathan Alberts
Lavastus: Sarah Finlay
Puvustus: Suzie Harman
Pääosissa: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James
Levittäjä: Future Film
Kesto: 95 min

Näytös lauantaina 26.11. klo 12.00 – Liput 8 €

Kummeli Stories

Suomi 1995

Ohjaus: Matti Grönberg

Kummeli on 25-vuotias. Alkuaikojen Kummeli-fanit ovat varttuneet ja siirtävät Kummeli-perintöään nouseville polville: kuluneilta kotinauhoilta ammennettu Näsän veljesten tai Lada-kerholaisten komiikka ja tragiikka tuntuvat ikiomalta.

Heikki Silvennoinen vierailee festivaalilla ja kertoo miten Kummeli-ryhmä haali sketseihinsä ja elokuviinsa 1990-luvun arkielämää.

Keskustelun vetää tietokirjailija Tuomas Marjamäki, joka Kummeli-kirjassaan (2015) osoittaa tuntevansa Parhaan A-ryhmän ajatukset ja temput perin pohjin. Niillekin, jotka osaavat Kummeli-jaksot ulkoa, on luvassa jotakin uutta. Sen päälle katsotaan Kummeli Stories -elokuva. Anssi Luoma

Tuotanto: Kinotuotanto / Claes Olsson
Käsikirjoitus: Kummelit, Heikki Vihinen
Musiikki: Kummelit
Kuvaaja: Pertti Mutanen
Leikkaaja: Jari Innanen
Lavastaja: Pertti Hilkamo
Erikoisefektit: Kari Lehtinen, Seppo Lindholm, Lasse Sorsa
Pääosissa: Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Hela
Levittäjä: VLMedia Oy
Kesto: 86 min

Ladojen kokoontumisajo

Suomi 1995

Lada Kerho ry on suomalainen Lada-harrastajien autokerho. Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 2. helmikuuta 1997 Kangasalla tieliikenteen alan valtakunnallisessa erikoismuseossa Mobiliassa. Kerhossa oli vuonna 2015 noin 450 jäsentä, mutta parhaimmillaan jäsenmäärä on ollut noin 1 500. Kerho järjestää kokoontumisajoja ja tapahtumia. Lada Kerho sai alkunsa televisiossa 1995 esitetystä Kummeli-ryhmän sketsistä ”Ladojen kokoontumisajot”. Kerho perustettiin virallisesti 1997. Wikipedia

Tuotanto: YLE TV 2. Kummeli: tv-jakso 27, sketsi Ladojen kokoontumisajo
Pääosissa: Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen
Kesto: 3 min

Näytös lauantaina 26.11. klo 14.00 – Liput 8 €
– vieraina kitaristi, laulaja, näyttelijä Heikki Silvennoinen ja tietokirjailija, toimittaja Tuomas Marjamäki

Pato

Suomi 2016

Ohjaus: Mika Koivusalo

Pato-dokumenttielokuva kertoo Ylistaron Kylänpään 1920-luvulla rakennetun sähkövoimalaitoksen tarinan. Sähköntuotanto loppui dramaattisesti keväällä 1939, kun Kyrönjoen poikki kulkenut pato sortui kokonaan. Elokuva valottaa samalla myös sähkön tuloa maaseudulle sekä sen merkitystä ihmisten elämään.

Mika Koivusalo

Tuotanto, ohjaus, käsikirjoitus, suunnittelu,
kuvaus, leikkaus, äänitys, valaistus:
Mika Koivusalo
Musiikki: Johann Sebastian Bach, Petri Tapio Mattson
Kesto: 40 min

 

Muistomerkin paljastus Waasassa 9.7.1938

Suomi 1938

Muistomerkin paljastaminen Waasassa 9.7.1938 on lyhytelokuva Suomen Vapauden patsaan paljastamisjuhlasta Vaasan torilla. Juhlaan osallistui maan johtoa ja yli 10 000 ihmistä. Kansalaiskeräyksellä toteutetun muistomerkin on suunnitellut professori Yrjö Liipola. Elokuvaharvinaisuus on Adams Filmi Oy:n valmistama. Se pelastui tulipalosta, joka tuhosi osan yhtiön vanhoja elokuva Helsingissä kesällä vuonna 1959.

Aikalaiset ovat kertoneet, että tasavallan presidentti Kyösti Kallio ja marsalkka C.G.E. Mannerheim, pysähtyivät Vaasan matkallaan Ylistarossa. Presidentti Kallio kävi Ylistaron säästöpankkitalossa. Marsalkka Mannerheim tervehti ylistarolaisia lottia ja partiolaisia Ylistaron rautatieasemalla. Anssi Luoma

Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
Kesto: 3 min

 

Näytökset lauantaina 26.11. klo 16.30 ja sunnuntaina 27.11. klo 16.15 – Liput 10 €
– vieraana Pato-elokuvan suunnittelija, ohjaaja Mika Koivusalo

Suomi 2016

Ohjaus: Selma Vilhunen

Selma Vilhunen tuli suuren yleisön tietoisuuteen perheenäidin sekoilusta kertovalla lyhytelokuvallaan Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka pääsi loppupeleihin Oscar-kisassa.

Vilhusen ensimmäinen pitkä elokuva, Tyttö nimeltä Varpu, kertoo 12-vuotiaasta Varpu-tyttösestä, joka elää kahden siivoustöillä elantonsa ansaitsevan äitinsä kassa. Varpu tuntuu pitävän enemmän huolta äidistään kuin äiti tyttärestään.

Hevosten kanssa vapaa-aikaansa viettävä, aikuisuuteen kasvava Varpu saa eräänä hetkenä kyllikseen arjesta ja päättää etsiä isänsä. Matka kohti pohjoista alkaa erikoisin seurauksin.

Varpua esittävä Linnea Skog ja äidin roolin tekevä Paula Vesala ovat kuin oikea äiti ja tytär. Vilhusen ohjauksessa heidän näyttelijäntyönsä on luontevaa, paikoin hyvinkin herkkää ja sympaattista.

Elokuva on jo palkittu Roomassa ja esitelty Hollywoodissa. Marita Nyrhinen

Elokuvan trailer

Käsikirjoitus: Selma Vilhunen
Tuotanto: Making Movies Oy / Kai Nordberg, Kaarle Aho
Kuvaus: Tuomo Hutri F.S.C.
Pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen
Maskeeraussuunnittelu: Pia Mikkonen
Lavastus: Sattva-Hanna Toiviainen
Leikkaus: Samu Heikkilä
Äänisuunnittelu: Tuomas Klaavo
Musiikki: Paula Vesala & Jori Sjöroos
Näyttelijät: Paula Vesala, Linnea Skog, Lauri Maijala, Santtu Karvonen, Outi Mäenpää, Antti Luusuaniemi, Niina Sillanpää
Levittäjä: B-Plan Distribution
Kesto: 100 min

Näytös lauantaina 26.11. klo 17.45 – liput 10 €
– vieraana ohjaaja, käsikirjoittaja Selma Vilhunen

Suomi 2012

Ohjaus: Aki Kaurismäki

Ilkka Koivula näyttelee pääosan Aki Kaurismäen lyhytelokuvassa, joka on yksi Centro Histórico -episodielokuvan neljästä tarinasta. Kaikkien tarinoiden tapahtumat sijoittuvat pieneen, maailman perintökohteen statuksen saaneeseen Guimarãesin kaupunkiin. Koivulan esittämä yksinäinen hahmo pyörittää sivukadulla pienoista ravintolaa, jossa mikään ei ota onnistuakseen.

Kaurismäki on tässäkin elokuvassa tyylilleen uskollinen; jälki on tunnistettava. Erikoisnäytöksen saava elokuva näytetään 35 mm:n kopiona, jollainen on nykyään harvinainen formaatti elokuvateattereissa. Marita Nyrhinen

Tuottajat: Aki Kaurismäki ja André Margues
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Kuvaus: Timo Salminen
Leikkaus: Aki Kaurismäki
Ääni: Tero Malmberg
Valaistus: Olli Varja
Pääosassa: Ilkka Koivula
Levittäjä: Sputnik Oy
Kesto: 14 min

Näytös lauantaina 26.11. klo 20.00 – Liput 4 €

Belgia, Iso-Britannia, Ranska 2016

Ohjaus: Ken Loach

Todenmakuinen draamaelokuva ruotii koskettavasti hyvinvointiyhteiskunnan horjumista.

59-vuotias Daniel Blake (Dave Johns) on työskennellyt suurimman osan elämästään puuseppänä Newcastlessa. Sydänkohtauksen ja työtapaturman suistettua hänen elämänsä raiteiltaan hän saa huomata, ettei yhteiskunnan turvaverkko kannattelekaan kaikkia. Byrokratiakoneiston rattaisiin juututtuaan Daniel tutustuu samassa tilanteessa olevaan yksinhuoltajaäiti Katieen (Hayley Squires), joka painii omien ongelmiensa kanssa.

I, Daniel Blake voitti keväällä Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjan pääpalkinnon eli Kultaisen palmun. Elokuvan ohjannut Ken Loach on voittanut Kultaisen palmun kerran aikaisemminkin, Irlannin itsenäisyystaisteluita kuvanneella elokuvalla The Wind That Shakes the Barley vuonna 2006. Brittiläinen Loach tunnetaan pitkän linjan ohjaajamestarina, joka kuvaa elokuvissaan usein arkisia sankareita realistisella otteella. Lehdistömateriaali

Elokuvan trailer

Tuottaja: Rebecca O’Brien
Käsikirjoitus: Paul Laverty
Pääosissa: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann
Kuvaus: Robbie Ryan
Musiikki: George Fenton
Leikkaus: Jonathan Morris
Levittäjä: Finnkino Oy
Kesto: 101 min

Näytös lauantaina 26.11. klo 20.20 – Liput 10 €

Fantastic Beasts and Where to Find Them 3D
Iso-Britannia, USA 2016

Ohjaus: David Yates

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on aivan uusi seikkailu, joka vie yleisön takaisin J. K. Rowlingin velhomaailmaan. Neljä viimeistä Harry Potter -elokuvaa luotsanneen David Yatesin ohjauksen keskeisessä roolissa nähdään Oscar-voittaja Eddie Redmayne (Kaiken teoria), joka esittää velhomaailmassa toimivaa taikazoologia, Lisko Scamanderia.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1926, jolloin Lisko Scamander on juuri saanut päätökseen maailmanlaajuisen tutkimusmatkansa löytääkseen ja dokumentoidakseen erikoislaatuisen joukon taikaolentoja. Ennen kotiinpaluutaan Lisko tekee välipysähdyksen New Yorkissa. Lyhyeksi suunniteltu pysähdys kuitenkin pitkittyy, kun kuvioihin astuvat Jacob-niminen ei-taik (amerikkalainen nimitys jästille), kadonnut taikasalkku, sekä Liskon karanneet ihmeotukset, jotka tapaavat aiheuttaa harmia niin velhoille kuin ei-taikeille. Lehdistömateriaali

Elokuvan trailer

Käsikirjoitus: J. K. Rowling
Näyttelijät: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Carmen Ejogo, Ron Perlman, Jenn Murray, Faith Wood-Blagrove ja Colin Farrell.
Levittäjä: SF Studios
Kesto: 133 min

Näytökset perjantaina 25.11. klo 21.45 ja lauantaina 26.11. klo 22.15 – Liput 11 €

Sunnuntai 27.11.

Ranska 2015

Ohjaus: Roschdy Zem

George Footit (James Thiérrée) oli aikanaan Ranskan suosituin sirkustaiteilija. Nyt mies sinnittelee yhtenä pienen sirkuksen vaatimattomista numeroista. Ajat ovat kovat, mutta Footit ei anna periksi. Eräänä päivänä hän päättää kokeilla jotain uutta sirkuksen vetonaulana toimivan kookkaan, tummaihoisen ”villimiehen” (Omar Sy) kanssa. Yrityksen ja erehdyksen kautta syntyy hullun nerokas klovnikaksikko, joka villitsi ranskalaisten sydämet 1800-luvun lopussa.

Roschdy Zemin ohjaama sydämellinen draama kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Ranskan ensimmäisestä tummaihoisesta sirkustaiteilijasta, klovnista nimeltä Chocolat. Yhdessä Chocolat ja Footit rikkoivat rajoja – ja tekivät historiaa. Lehdistömateriaali

Elokuvan trailer

Tuotanto: Mandarin Films, Gaumont, Korokoro, M6 Films
Käsikirjoitus: Cyril Gely, Olivier Gorce, Gérard Noiriel ja Roschdy Zem
Kuvaus: Thomas Letellier
Leikkaus: Monica Coleman
Lavastus: Jérémy Duchier, Agnes Demaegot
Puvustus: Pascaline Chavanne
Musiikki: Gabriel Yared
Pääosissa: Omar Sy, James Thierrée
Levittäjä: Future Film
Kesto: 119 min

Näytös sunnuntaina 27.11. klo 9.30 – Liput 8 €

Suomi 1929

Ohjaus: Valentin Vaala

Suomalaisen elokuvan pioneerit ja sittemmin arvostetut tekijät, Valentin Vaala ja Teuvo Tulio olivat nuorukaisia, kun he toteuttivat mykän melodraaman Mustalaishurmaaja. Elokuva oli tuolloin parikymppisen Vaalan toinen ohjaus.  Tulio, joka vielä tuolloin oli Theodor Tugai, oli vasta 17-vuotias esittäessään mustalaisleirin hurmuria, Manjardoa.

Manjardon suosiosta kisaa leirin kaksi kauneinta neitoa: Akris (Hanna Taini) ja Glafira (Alli Riks). Manjardon olisi kuitenkin määrä ottaa vaimokseen Esmeralda (Meri Hackzell), jolla on rakastettu toisaalla. Draaman ainekset ovat koossa. Marita Nyrhinen

Festivaalinäytöksessä Mustalaishurmaajan improvisoidusta säestyksestä vastaa Seinäjoella toimiva rytmimusiikin ammattiyhtye Laitakaupungin orkesteri. Vuodesta 2011 toiminut yhtye operoi monipuolisesti eri rytmimusiikin tyylilajien parissa niin erilaisten konserttiproduktioiden, tanssin kuin teatterin kentällä. Orkesterin muusikot – Lotta Hagfors (laulu, lyömäsoittimet, saha), Piia Kleemola (viulu, 15-kielinen kantele), Sami Silén (kielisoittimet) ja Petri Välimäki (kontrabasso) – saavat Mustalaishurmaajan ja katsojan tunteet kuohumaan. Anssi Luoma

Tuotanto: O.Y. Fennica A.B.
Käsikirjoitus, leikkaus, lavastus, puvustus: Theodor Tugai
Kuvaus: Aho, Soldan & Co.
Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, KAVI.
Kesto: 61 min

Näytös sunnuntaina 27.11. klo 12.15 (mykkäelokuva, erikoisnäytös) – Liput 15 €
– näytöksen säestää Laitakaupungin orkesteri: Lotta Hagfors, Piia Kleemola, Sami Silén ja Petri Välimäki

USA 2016

Ohjaus: Timur Bekmambetov

Uusi Ben-Hur on festivaalielokuva, jonka voi valkokankaalta kokea vain Ylistarossa. Muualla Suomessa Ben-Huria ei nähdä, koska se sai naapurimaissa vähemmän katsojia, mitä elokuvan maahantuoja odotti. Matin-Tuvan festivaalinäytökselle maahantuoja antoi luvan.

Ben-Hur kuuluu spektaakkelielokuviin – lajityyppiin, jolla on ollut elokuvien valmistuksessa ja esittämisessä hyvin merkittävä rooli.  Aikalaiskatsojat muistavat Ben-Hurin edelliset filmatisoinnit (1907, 1925, 1959) nelivaljakkojen kilpa-ajokohtauksista Antiokian areenalla: uusi elokuva valmistettiin aina niin, että se ylitti vaikuttavuudessaan ja näyttävyydessään entiset versiot.

Ben-Hur-elokuvat perustuvat Lew Wallacen romaaniin ja ovat vahvasti uskonnollisia. Uusimman Ben-Hur elokuvan ohjaaja on Timur Bekmambetov. Anssi Luoma

Elokuvan trailer

Tuotanto: Metro-Goldwyn-Mayer – Paramount Pictures, Sean Dantel, Joni Levin, Duncan Henderson, Lightworkers Media
Käsikirjoitus: Keith Clarke, John Ridley
Kuvaus: Oliver Wood
Lavastus: Naomi Shohan
Tehosteet: Jim Rygiel
Puvustus: Varya Avbyushko
Musiikki: Marco Beltram
Pääosissa: Jack Huston, Toby Keppel, Morgan Freeman, Aulet Zurer, Nazania Boniad
Levittäjä: SF Studios
Kesto: 128 min

Näytös sunnuntaina 27.11. klo 13.45 (ensiesitys, erikoisnäytös) – Liput 11 €

Pato

Suomi 2016

Ohjaus: Mika Koivusalo

Pato-dokumenttielokuva kertoo Ylistaron Kylänpään 1920-luvulla rakennetun sähkövoimalaitoksen tarinan. Sähköntuotanto loppui dramaattisesti keväällä 1939, kun Kyrönjoen poikki kulkenut pato sortui kokonaan. Elokuva valottaa samalla myös sähkön tuloa maaseudulle sekä sen merkitystä ihmisten elämään.

Mika Koivusalo

Tuotanto, ohjaus, käsikirjoitus, suunnittelu,
kuvaus, leikkaus, äänitys, valaistus:
Mika Koivusalo
Musiikki: Johann Sebastian Bach, Petri Tapio Mattson
Kesto: 40 min

 

Muistomerkin paljastus Waasassa 9.7.1938

Suomi 1938

Muistomerkin paljastaminen Waasassa 9.7.1938 on lyhytelokuva Suomen Vapauden patsaan paljastamisjuhlasta Vaasan torilla. Juhlaan osallistui maan johtoa ja yli 10 000 ihmistä. Kansalaiskeräyksellä toteutetun muistomerkin on suunnitellut professori Yrjö Liipola. Elokuvaharvinaisuus on Adams Filmi Oy:n valmistama. Se pelastui tulipalosta, joka tuhosi osan yhtiön vanhoja elokuva Helsingissä kesällä vuonna 1959.

Aikalaiset ovat kertoneet, että tasavallan presidentti Kyösti Kallio ja marsalkka C.G.E. Mannerheim, pysähtyivät Vaasan matkallaan Ylistarossa. Presidentti Kallio kävi Ylistaron säästöpankkitalossa. Marsalkka Mannerheim tervehti ylistarolaisia lottia ja partiolaisia Ylistaron rautatieasemalla. Anssi Luoma

Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
Kesto: 3 min

Näytökset lauantaina 26.11. klo 16.30 ja sunnuntaina 27.11. klo 16.15 – Liput 10 €
– vieraana Pato-elokuvan suunnittelija, ohjaaja Mika Koivusalo

 

Bacalaureat
Romania 2016

Ohjaus: Christian Mungiu

Mungiu kuvaa niitä hankalia valintoja joita kaikki joutuvat elämässään tekemään. Valmistujaiset on tarkasti hiottu ja moraalisesti painava psykologinen timantti.

Mungiun 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (R&A 2007) voitti Cannesin kultaisen palmun. Yli vuorten (R&A 2012) sai parhaan naisnäyttelijän palkinnon kummallekin pääosanesittäjälleen. Tänä vuonna Mungiu palkittiin Cannesissa parhaana ohjaajana.

Valmistujaisissa lääkärin tytär Eliza (roolissa hehkuu Maria Dragus) joutuu päällekarkauksen ja mahdollisen raiskausyrityksen uhriksi tärkeän pääsykokeen aattona. Koulumenestyksen piti olla pääsylippu parempaan tulevaisuuteen ja englantilaiseen yliopistoon.

Seuraavan sukupolven onnella ei ole mitään hintaa. Vai onko? Viisikymppinen isä Romeo (Adrian Titieni) on valmis kiertämään sääntöjä, vain tämän kerran, kuten usein ajatellaan. Petos johtaa vääjäämättä seuraavaan. Virhettä peitellään uudella. Vääryyksille voi halutessaan aina löytää tekosyyn. Pienten petosten verkosta kasvaa vääjäämättä vaihtoehtoinen eettinen systeemi.

Seuraava sukupolvi ei välttämättä halua enää elää samalla tavalla. Loppukuvat Elizan koulun pihalla huokuvat toivoa. Onni ei välttämättä piileskele missään kaukana. Tulevai-suus on omissa käsissä. Lehdistömateriaali

Elokuvan trailer

Käsikirjoitus: Cristian Mungiu
Näyttelijät: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici
Levittäjä: Cinema Mondo
Kesto: 128 min

Näytös sunnuntaina 27.11. klo 17.20 (ennakkoensi-ilta) – Liput 10 €

Florence Foster Jenkins
Iso-Britannia 2016

Ohjaus: Stephen Frears

Tositapahtumiin perustuva elokuva rikkaasta perijättärestä, Florence Foster Jenkinsistä on vertaansa vailla. Hänellä oli mahdoton unelma tulla suureksi oopperalaulajattareksi, vaikka hänellä ei ollut minkäänlaisia laululahjoja. Etupäässä hän lauloi uskollisille ystävilleen. Hän pystyi myös rahoittamaan mahdottomalta tuntuvia lauluopintoja, jotka eivät tuntuneet tuottavan tuloksia, ja jopa levytti. Vähän ennen kuolemaansa hän sai vieläpä tilaisuuden esiintyä New Yorkin kuuluisassa konserttisalissa, Carnegie Hallissa.

Meryl Streep tekee Florencesta koskettavan ja uskottavan muotokuvan. Streep, joka on oikeasti varsin hyvä laulaja, esittää myös lauluosuudet ja osaa matkia Florencen karmaisevia kiekaisuja. Florencen levyille tallennettua ääntä voi ihmetellä nykyäänkin, kiitos YouTuben.

Hugh Grantin suoritusta Florencea tukevana aviomiehenä pidetään hänen parhaana roolityönään. Marita Nyrhinen

Elokuvan trailer

Tuotanto: Michael Kuhn, Tracey Seaward
Käsikirjoitus: Nicholas Martin
Kuvaus: Danny Cohen
Leikkaus: Valerio Bonelli
Musiikki: Alexandre Desplat
Pääosissa: Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg, Rebecca Ferguson
Levittäjä: SF Studios
Kesto: 111 min

Näytös sunnuntaina 27.11. klo 19.45 – Liput 8 €