Torstai 14.11.

JuoksuhaudantieSuomi 2004

Ohjaus: Veikko Aaltonen

Kari Hotakaisen palkittuun romaaniin pohjautuva elokuva kertoo tavallisesta perheestä, joka kokee katkeran eron. Kun vaimo Helena (Tiina Lymi) ei kestä miehensä Matti Virtasen (Eero Aho) intohimoa, keittiöpuuhastelua eikä mies sitä, että vaimo haukkuu nössöksi, nyrkki heilahtaa. Vaimo pakkaa kimpsunsa, ottaa lapsen ja lähtee ovet paukkuen.

Mutta Matti päättää saada perheensä takaisin. Hän tietää, että pitää olla oma punainen tupa ja perunamaa, ja täysipainoinen onni kukoistaisi jälleen.

Juoksuhaudantie kertoo perisuomalaisesta unelmasta, omasta talosta ja sen hankkimisesta. Mutta tarina ei ole ihan yksioikoinen. Se pureutuu syvempiin ongelmiin tarkastellen asioita monilla tasoilla ja monesta näkökulmasta. Keskiössä on keskiverto suomalainen mies, jota epäonni on vainonnut.

Ohjaaja Veikko Aaltonen on paneutunut päähenkilönsä sisimpään huolella ja rakentanut monivivahteisen ja monipolvisen henkilö- ja tapahtumakuvan. Herkullinen mutta niukka huumori höystää myös monia piinaavan vakavia kohtauksia ja tapahtumien käänteitä.

Kuriositeetti: Kari Väänäsen esittämä, Ylistarosta kotoisin oleva kiinteistövälittäjä Jarmo Kesämaa on hyvin Väänäsen näköinen ja oloinen tyyppi. MN

Käsikirjoitus: Veikko Aaltonen
Kuvaus: Pekka Uotila
Leikkaus: Kimmo Kohtamäki
Musiikki: Mauri Sumén
Pääosissa: Eero Aho, Tiina Lymi, Kari Väänänen, Esko Pesonen ja Ella Aho
Tuottaja: Lasse Saarinen / Kinotar Oy
Kesto: 106 min

Näytös torstaina 14.11. klo 20.00 – Liput 10 €
– vieraina kirjailijat Kari Hotakainen ja Tuomas Kyrö

 

Perjantai 15.11.

Isänmaallinen miesSuomi 2013

Ohjaus: Arto Halonen

Toivon (Martti Suosalo) suonissa virtaa poikkeuksellisen väkevä veri. Kun Suomen hiihtomaajoukkue kuulee Toivosta, ymmärtävät he löytäneensä kipeästi kaipaamansa salaisen aseen. Urakehitysnäkymät ovat huikeat, kun Toivosta tulee hiihtäjistä lahjakkaimman, Ainon (Pamela Tola), hyvin läheinen työtoveri.

Eletään 1980-lukua. Toivo jää työttömäksi latojan töistä. Pirkko-vaimo kannustaa miestään tekemään jotain hyödyllistä, joten Toivo menee luovuttamaan verta. Sai-raanhoitaja hämmästelee Toivon suonissa virtaavaa, poikkeuksellisen tymäkkää tavaraa. Suomen hiihtomaajoukkueessa ymmärretään hyvän päälle. Eipä aikaakaan, kun Toivo värvätään joukkueen huoltoryhmän salaiseksi aseeksi.

Suomen joukkueen kirkkain tähti on läpimurtoaan tekevä Aino. Nuori nainen on hyvä hiihtäjä, mutta myös poikkeuksellisen näyttävä ilmestys, oikea Suomi-neito. Pian Toivosta ja Ainosta tulee erottamaton parivaljakko.

Aino hiihtää maailman huipulle, mutta juuri ennen tärkeimpiä kisoja tapahtuu katastrofi, joka vaarantaa suurimman tavoitteen: olympiavoiton. Jälleen kerran Suomen hiihtomaajoukkueen menestys on Toivon varassa. Lehdistötiedote

Käsikirjoitus: Arto Halonen ja Jouni K. Kemppainen
Tuotanto: Arto Halonen
Kuvaus: Hannu-Pekka Vitikainen
Leikkaus: Tuuli Kuittinen
Lavastus: Kaisa Mäkinen
Äänisuunnittelija: Kirka Sainio
Maskeeraus: Riikka Virtanen
Puvustus: Johanna Heikkilä
Musiikki: Alfi Kabiljo
Näyttelijät: Martti Suosalo, Pamela Tola, Janne Reinikainen, Mikko Kouki, Satu Paavola, Hannu-Pekka Björkman, Pirjo Lonka, Kari Ketonen, Lauri Tilkanen, Katja Küttner
Levittäjä: Future Film
Kesto: 96 min

Näytös perjantaina 15.11. klo 19.00 (ennakkoensi-ilta) – Liput 10 €
– vieraina ohjaaja, käsikirjoittaja Arto Halonen ja käsikirjoittaja Jouni K. Kemppainen

LeijonasydänSuomi 2013

Ohjaus: Dome Karukoski

Teppo on neo-natsien ryhmän vaikutusvaltainen johtaja. Kun hän kohtaa baarissa Sarin, se on menoa; Teppo rakastuu ja muuttaa Sarin luo asumaan. Tilannetta hämmentää se, että Sarilla poika Rhamadhani, jonka isä on afrotaustainen.

Tepon henkilökohtainen taisto muuttaa käsityksiä on vaikea, mutta hän tekee kaikkensa. Kun hän jo alkaa hyväksyä elämän realiteetit, pikkuveli Harri, luuseri, joka saa potkut armeijasta, astuu vastahankaan. Harri harjoittaa rankkaa apartheidia ja määrää, missä menee rotujen välinen raja. Teppo ei hyväksy velipoikansa tekosia, ja konflikti on käsin kosketeltavissa.

Dome Karukosken väkevä draama nostattaa niskavillat pystyyn ja on kuin luotu keskustelujen pohjaksi. Peter Franzén tekee upean roolityön Tepon nahoissa. Jasper Pääkkönen pikkuveljenä pelottaa.  MN

Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
Tuotanto: Aleksi Bardy / Helsinki Filmi Oy
Kuvaus: Henri Blomberg
Leikkaus: Harri Ylönen
Lavastus: Antti Nikkinen
Puvustus: Anna Vilppunen
Maskeeraus: Kata Launonen
Musiikki: Jean-Paul Wall
Näyttelijät: Peter Franzén, Laura Birn, Yusufa Sidibeh, Jasper Pääkkönen, Pamela Tola, Timo Lavikainen, Jussi Vatanen, Mikko Neuvonen, Niko Vakkuri ja Jani Toivola
Levittäjä: Scanbox Entertainment Finland Oy Ab
Kesto: 99 min

Näytös perjantaina 15.11. klo 21.15 – Liput 9 €

 

Lauantai 16.11.

RenoirRanska 2012

Ohjaus: Gilles Bourdos

Eletään vuotta 1915 Ranskan Rivieralla.  Saamme seurata monien muiden impressionistien kanssa maalaustaidetta mullistaneen Pierre-Auguste Renoirin vanhuudenpäiviä. Hän saa vielä viimeisinä vuosinaan potkua työskentelyyn, kun hän saa mallikseen tulisen, punatukan.  Andreé on vanhuksen malli, kunnes maalarin poika, Jean Renoir palaa sodasta ja tekee neidosta ensimmäisen elokuvansa tähden. Sittemmin Jean ja Andreé avioituvat, ja Jean Renoirista tulee ranskalaisen elokuvan merkkimies.

Lehdistötiedotteesta muokannut MN

Käsikirjoitus: Gilles Bourdos, Jérome Tonnerre, Michel Spinosa
Kuvaus: Mark Lee Ping Bin
Leikkaus: Yannick Kergoat
Musiikki: Alexandre Desplat
Pääosissa: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers
Levittäjä: Cinema Mondo
Kesto: 111 min

Näytös lauantaina 16.11. klo 11.00 – Liput 9 €

Ylistaron AsevelikuoroSuomi 2013

Ohjaus: Pekka Varismäki

Ylistaron Asevelikuoro perustettiin tammikuulla 1989 siksi, että sodan kokeneet miehet halusivat laulaa sota-ajan lauluja ja muistella yhdessä. Haluttiin myös jättää poisnukkuneille veljille viimeinen tervehdys. Innostus oli niin suuri, että  parikymmenpäinen veteraanijoukko kokoontui joka viikko ja kesälläkin kerran kuussa.

Jo vuonna 1990 ilmajokinen Timo Vainio-Hynnilä kuvasi kuorosta useitakin videoita. Näiden lisäksi opetusneuvos Pekka Varismäki kuvasi vuosien mittaan kymmenkunta kuorotapahtumaa, joista hän kokosi tänä vuonna dokumentin Ylistaron Asevelikuoro 25 vuotta. Siinä kuoro laulaa lähes parikymmentä sota-ajan laulua. Osa niistä on mukana kokonaan, mutta joistakin vain pari säkeistöä. Mukana on myös  nyt tehtyjä haastatteluja ja ainakin ylistarolaisille tuttuja tänä vuonna kuvattuja osioita.

Kuoron johtajana on alusta alkaen ollut dir. cant. Saara Varismäki. PV

Suunnittelu: Pekka Varismäki
Tuotanto: Pekka Varismäki
Tekninen toteutus: Pekka Varismäki
Kesto: 60 min

Näytökset
– lauantaina 16.11. klo 13.30 (ensi-ilta) – Liput 10 €. Vieraina opetusneuvos Pekka Varismäki, dir.cant. Saara Varismäki ja Ylistaron Asevelikuoro
– sunnuntaina 17.11. klo 14.30 (ensi-ilta) – Liput 10 €. Vieraina opetusneuvos Pekka Varismäki ja dir.cant. Saara Varismäki

Mieletön elokuuSuomi 2013

Ohjaus: Taru Mäkelä

Todelliset tapahtumat antavat fiktiiviselle elokuvalle kehykset. Eletään kylmän sodan aikaa, vuotta 1962, jolloin valmistaudutaan Helsingin poliittiseen nuorisofestivaaliin. Paikalle odotetaan väkeä maailman joka kolkasta, erityisesti rautaesiripun takaisista maista. Poliittinen ilmapiiri on kireää, mutta nuorisoa villitsevät uudet tuulet, muun muassa muotitanssien merkeissä. Kosmonautti Juri Gagarinin vierailu festivaalilla on merkkitapaus.

Kaupunkiin saapuu myös tšekkoslovakialainen yhtye, jossa soittava Jan etsii käsiinsä nuoruudenrakastettunsa Elsan. Sisarentyttärensä Minnin kanssa hattukauppaa pyörittävä, melko kurinalaista elämää viettävä Elsa kokee pienoisen järkytyksen, kun hän saa yhteydenotonmenneiden vuosien takaa. lempi leiskahtaa uudelleen, eikä suhteeseen antautuminen ole helppoa, varsinkaan, kun vielä pitäisi hillitä vapaudenkaipuuta potevaa villiä Minniä. MN

Käsikirjoitus: Raija Talvio
Kuvaus: Jouko Seppälä
Lavastus: Jan Kadlec Jr.
Puvustus: Katarina Bielikova
Maskeeraus: Therese Gaarde
Musiikki: Stein Berge Svendsen
Pääosissa: Kati Outinen, Miroslav Etzler, Elena Leeve, Krystof Hadek, Laura Birn ja Esko Salminen
Levittäjä: Nordisk Film
Kesto: 103 min

Näytös lauantaina 16.11. klo 15.15 – Liput 9 €
– vieraina ohjaaja Taru Mäkelä ja kirjailija, käsikirjoittaja, pastori Veli-Pekka Hänninen

DianaIso-Britannia 2013

Ohjaus: Oliver Hirschbiegel

Oliver Hirschbiegelin ohjaama elokuva Diana kuvaa aikamme tunnetuimman ja rakastetuimman prinsessan kahta viimeistä elinvuotta. Se on tositapahtumiin perustuva rakkaustarina perheestä, ystävyydestä ja julkisuuden piinasta. Oscar(R)-nomineerattu Naomi Watts esittää Walesin prinsessaa, joka rakastuneena ja onnellisena löytää omat vahvuutensa ja kehittyy todelliseksi kansainvälisen humanitaarisen avun ammattilaiseksi. Kun toukokuussa 1997 Walesin prinsessa Diana matkusti Pakistaniin tavatakseen rakastettunsa, pakistanilaisen sydänkirurgi Hasnat Khanin (Naveen Andrews), perheen, yksi maailman tunnetuimmista ja kauneimmista naisista toivoi saavansa rakastamansa miehen äidin hyväksynnän. Jos prinsessa Diana olisi tässä onnistunut, olisivat loppukesän tapahtumat voineet olla hyvin erilaiset…  Lehdistötiedote

Käsikirjoitus: Stephen Jeffreys perustuen Kate Snellin kirjaan
Tuotanto: Robert Bernstein, Douglas Rae
Kuvaus: Rainer Klausmann
Leikkaus: Hans Funck
Musiikki: Keefus Ciancia, David Holmes
Näyttelijät: Naomi Watts, Naveen Andrews
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Kesto: 113 min

Näytös lauantaina 16.11. klo 17.45 – Liput 9 €

Pidä huivista kiinni TatjanaSuomi 1994

Ohjaus: Aki Kaurismäki

Valto (Mato Valtonen) ompelee kotona työkseen mekkoja. Eräänä päivänä hän hermostuu äitiinsä, kun kahvi loppuu. Valto lähtee kahvinhakuun ja unohtuu seikkailun tielle, maantielle matkakumppanina mekaanikkoystävä Reino (Matti Pellonpää).

Valto juo kahvia pannu kaupalla. Reinolle maistuu kossu; drinkki on pullon mittainen. Tupakkia palaa askitolkulla. Keskustelu ei ole tarpeen.

Aki Kaurismäen luomat prototyypit, vaiteliaat suomipojat ovat jo käsite elokuvaharrastajien piireissä. Virolainen Tatjana (Kati Outinen) on mentaalisesti lähempänä meikäläisiä kuin saattoi arvata. Pirtsakka venäläinen Klavida (Kirsi Tykkyläinen) kummeksuu ilmapiiriä toteamalla, kuinka kotipuolen miehet olisivat jo aikoja sitten panneet töpinäksi – ja höpinäksi.

Tarina sijoittuu jonnekin 60-luvun puolivälin tienoolle. Jos ulkoisen olemuksen – mustavalkoisen kuvan, lavasteet, vaatteet, kampaukset ja musiikin – unohtaa, voitaisiin olla ajattomassa ajassa. Kielivaikeudet ovat kansamme ongelma siinä missä Valtolla ja Reinollakin. Puhuminen olisi lähestymiskeino, mutta koska se on vaikeaa, se jätetään väliin. Totisen ja ujon miehen kuoren alla piilee tunteen kimppu.

Pidä huivista kiinni, Tatjana on pienimuotoinen mutta hieno, hienostunut ja hauska elokuva. Melankolia on avain komedian lähteille. Rock antaa kaurismäkeläiseen tyyliin potkua. Musiikki on tärkeä osa elokuvaa, ja ajankuvaa. MN

Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki ja Sakke Järvenpää
Kuvaus: Timo Salminen
Ääni: Jouko Lumme
Lavastus: Kari Laine, Markku Pätilä ja Jukka Salmi
Puvustus: Tuula Hilkamo
Pääosissa: Kati Outinen, Matti Pellonpää, Kirsi Tykkyläinen, Mato Valtonen
Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus
Kesto: 65 min

Näytös lauantaina 16.11. klo 20.00 – Liput 9 €
– vieraana esitelmöitsijä, kirjailija, elokuvanäyttelijä, rock-kukko Mato Valtonen
– Huumori Aki Kaurismäen elokuvissa

Enkelten siivuThe Angels’ Share
Iso-Britannia 2013

Ohjaus: Ken Loach

Ken Loach ei ole tehnyt yhtään turhaa elokuvaa. Hän pureutuu tiukasti yhteiskunnan kriittisiin ja herkkiin kohtiin. Milloin hän käsittelee kulttuurien törmäystä, milloin poliittisia konflikteja. Ken Loach kuvaa yksityisiä ihmisiä, jotka joutuvat yhteiskunnan puristuksiin ja kokevat vääryyksiä, joita ei pitäisi tapahtua. ”Elokuvani ovat tarinoita asioista, joista muut ovat vaienneet”, Loach sanoo. Hän on brittiläisen realistista arkielämää kuvaavan elokuvan uranuurtaja. Draamaelokuvistaan hänet tunnetaan.

Moninkertaisesti palkittu Loach pyrkii saamaan täydellisen toden tunnun. Hän on mestarillinen miljöö- ja ajankuvaaja. Hän yhdistelee erilaisia kuvaustapoja, kuvaa aidoissa ympäristöissä ja dokumentoi tapahtumia. Aika ajoin hän käyttää myös haastatteluja, reportaaseja ja piilokameraa. Näyttelijöilleen hän antaa repliikit usein vasta juuri ennen kuvausta. Hän käyttää myös paljon amatöörinäyttelijöitä, joista saa irti uskomattomia suorituksia.

1960-luvulla elokuvauran aloittanut Ken Loach on ollut monen nykyohjaajan esikuva voimakkailla, vaikuttavilla ja kantaaottavilla elokuvillaan. Hänen elokuvansa ovat tärkeitä, koskettavia ja erittäin hyvin tehtyjä. Enkelten siivu ei tee poikkeusta Ken Loachin nerokkaasti toteutettujen elokuvien joukossa. MN

Käsikirjoitus: Paul Laverty
Tuotanto: Rebecca O´Brien.
Kuvaus: Robbie Ryan.
Leikkaus: Jonathan Morris.
Lavastus: Fergus Gleggs.
Musiikki: George Fenton.
Pääosissa: Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland, Jasmin Riggins, William Ruane, Roger Ailam, Siobhan Reilly.
Levittäjä: Cinema Mondo.
Kesto: 101 min.

Näytös lauantaina 16.11. klo 21.45 – Liput 9 €

 

Sunnuntai 17.11.

Noin 7 veljestäSuomi 1968
Ohjaus: Jukka Virtanen

”Seitsemän kertaa seitsemän
peninkulman taa kuka ratsastaa
Seitsemän kertaa seitsemän
oli syytä hällä taivaltaa
sen matkan taa”

Muun muassa nämä säkeet ja paljon yhteiskuntakritiikkiä kuullaan Danny laulamana Jukka Virtasen ohjaamassa Spede-elokuvassa, jossa iso D esiintyy trubaduurina ja eräänlaisen kertojan roolissa.

Hupaisa Robin Hood -mukaelma on Spede-huumoria vitsikkäimmillään. Elokuvassa on harvinaisen nasevia sutkauksia, joista monet ovat jääneet puheisiin elämään.

Elokuva edustaa Huumorin parantava voima -teemassa kotimaista komediaelokuvaa – pitkään suuren yleisön suosimaa lajityyppiä – jonka ansiosta maaseudullakin on vielä elokuvateattereita. Aikalaiskriitikot, Suomenmaan Leo Ståhlhammaria lukuun ottamatta, runttasivat tämän Spede Pasasen tuottaman elokuvan tuoreeltaan. Rooleissa nähdään iso joukko Suomen suosituimpia elokuvakoomikkoja: Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen, Leo Jokela, Helge Herala, Ere Kokkonen, Jukka Virtanen, Olavi Ahonen ja Juhani Kumpulainen. Venlan roolin sai elokuvatyttökilpailun voittaja, Pirkko Kankaanpää, Seinäjoelta. MN ja AL

Käsikirjoitus: Spede Pasanen, Ere Kokkonen, Jukka Virtanen.
Tuotanto: Spede Pasanen.
Kuvaus: Kari Sohlberg.
Leikkaus: Ossi Skurnik.
Lavastus: Aimo Pöyhönen. Musiikki: Jaakko Salo.
Pääosissa: Helge Herala, Juhani Kumpulainen, Jukka Virtanen, Leo Jokela, Pirkko Kankaanpää, Simo Salminen, Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri.
Esitysoikeudet: MTV3
Kesto: 96 min.

Näytös sunnuntaina 17.11. klo 10.00 – Liput 6 €

MenneisyysLe Passe, The Past
Ranska 2013

Ohjaus: Asghar Farhadi

Ahmad palaa Teheranista Pariisiin Marien pyynnöstä allekirjoittamaan eropapereita. Marien teini-ikäinen tytär Lucie vastustaa äidin aikeita avioitua uudelleen Samirin kanssa. Ahmad, kuten Marien ja hänen lapsensa joutuvat tasapainottelemaan tuoreessa uusioperheessä.

Totuuden etsiminen suistuu yhä uusien epäilysten ja mahdollisuuksien sivuraiteille, kun kohtauksesta toiseen kipinöivä tarina alkaa aueta. Farhadin hienovarainen ja herkillä yksityiskohdilla paljon kertova ohjaus häikäisee. Menneisyys on ohjaajan valitsema nimi elokuvalle, joka tapahtuu tässä ja nyt. Farhadi ei tuhlaa aikaa takautumiin tai selityksiin.

Berenice Bejo palkittiin Cannesin parhaana naisnäyttelijänä.

Lehdistötiedotteesta muokannut MN

Käsikirjoitus: Asghar Farhadi, Massoumeh Lahidji
Tuotanto: Alexandre Mallet-Guy
Kuvaus: Mah-moud Kalari
Leikkaus: Juliette Welfling
Lavastus: Jean-Daniel Vuillermoz
Ääni: Dana Farzanehpour
Musiikki: Evgueni & Yuli Galperine
Näyttelijät: Berenice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Bur-let, Elyes Aguis, Jeanne Jestin
Levittäjä: Cinema Mondo
Kesto: 130 min

Näytös sunnuntaina 17.11. klo 12.00 (ennakkoensi-ilta) – Liput 10 €

Narvan marssiSuomi 2013

Ohjaus: Mika Koivusalo

”Narvan marssi” on Mika Koivusalon kuvaama ja äänittämä lyhytelokuva, jossa hänen veljensä, kanttori ja urkuri Petri Koivusalo soittaa Ylistaron kirkon uruilla oman sovituksensa Narvan marssista. Narvan marssi on yksi tunnetuimpia ja vaikuttavimpia sotilasmarsseja, ja sitä soitetaan usein veteraanien hautajaisissa. Narvan marssi soi myös presidentti Urho Kekkosen hautajaisissa.

Mika Koivusalo on yksi Suomen johtavia klassisen musiikin äänittäjiä, hän on erikoistunut erityisesti urkujen äänittämiseen. Hän on kuvannut aiemminkin musiikkiesityksiä, varsinkin urkuteoksia, mutta tämä on ensimmäinen, joka esitetään elokuvateatterissa. Petri Koivusalo on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan A-kanttori ja urkuri. Veljesten sukujuuret ovat Ylistarossa.

Petri Koivusalo teki tämän sovituksen juuri Ylistaron kirkon uruille tammikuussa vuonna 1989, paappansa, kolmen sodan veteraanin, hautajaisiin.

Elokuva on samalla kunnianosoitus veteraaneille, Ylistaron kirkolle ja sen uruille. Kirkon suurten urkujen pehmeä ja laulava sointi yhdistettynä loistavaan akustiikkaan sekä kauniiseen ja vaikuttavaan arkkitehtuuriin, kruunaa kokonaisuuden. MK

Suunnittelu: Mika Koivusalo.
Tuottaja: Mika Koivusalo.
Kesto: 6 min.

Näytös sunnuntaina 17.11. klo 14.30 (alkukuvana Ylistaron Asevelikuoro 25 vuotta -dokumentissa, lippu sisältyy Asevelikuoro -näytöksen lippuun)
– vieraana ohjaaja Mika Koivusalo

Ylistaron AsevelikuoroSuomi 2013

Ohjaus: Pekka Varismäki

Ylistaron Asevelikuoro perustettiin tammikuulla 1989 siksi, että sodan kokeneet miehet halusivat laulaa sota-ajan lauluja ja muistella yhdessä. Haluttiin myös jättää poisnukkuneille veljille viimeinen tervehdys. Innostus oli niin suuri, että  parikymmenpäinen veteraanijoukko kokoontui joka viikko ja kesälläkin kerran kuussa.

Jo vuonna 1990 ilmajokinen Timo Vainio-Hynnilä kuvasi kuorosta useitakin videoita. Näiden lisäksi opetusneuvos Pekka Varismäki kuvasi vuosien mittaan kymmenkunta kuorotapahtumaa, joista hän kokosi tänä vuonna dokumentin Ylistaron Asevelikuoro 25 vuotta. Siinä kuoro laulaa lähes parikymmentä sota-ajan laulua. Osa niistä on mukana kokonaan, mutta joistakin vain pari säkeistöä. Mukana on myös  nyt tehtyjä haastatteluja ja ainakin ylistarolaisille tuttuja tänä vuonna kuvattuja osioita.

Kuoron johtajana on alusta alkaen ollut dir. cant. Saara Varismäki. PV

Suunnittelu: Pekka Varismäki
Tuotanto: Pekka Varismäki
Tekninen toteutus: Pekka Varismäki
Kesto: 60 min

Näytökset
– lauantaina 16.11. klo 13.30 (ensi-ilta) – Liput 10 €. Vieraina opetusneuvos Pekka Varismäki, dir.cant. Saara Varismäki ja Ylistaron Asevelikuoro
– sunnuntaina 17.11. klo 14.30 (ensi-ilta) – Liput 10 €. Vieraina opetusneuvos Pekka Varismäki ja dir.cant. Saara Varismäki

Nuoren Wertherin jäljilläSuomi 2013

Ohjaus: Jarmo Lampela

Jarmo Lampelan koskettavassa draamaelokuvassa Juha Kukkosen esittämä isä yrittää selvittää, millainen hänen poikansa oli.

Nuoren Wertherin jäljillä kertoo isästä ja pojasta, jotka eivät tunne toisiaan, mutta olisivat halunneet tuntea. Isä, kuvanveistäjä Viitanen ei ole nähnyt poikaansa Eeroa 15 vuoteen. Pojan olemassaolo konkretisoituu Viitaselle vasta nyt, kun hän saa kirjeitse tiedon Eeron kuolemasta.

Viitasta kiinnostaa millainen Eero oli ja hän päättää mennä tapaamaan ex-vaimoaan. Ta-paamisesta alkaa Viitasen salapoliisityö. Hän tapaa Eeron tunteneita ihmisiä ja yrittää muodostaa kuvan millainen tästä oli kasvanut. Yllätyksekseen hän saa tietää, että Eero oli muuttanut Suomenlinnaan, Viitasen kotisaarelle, aikomuksenaan tulla tapaamaan isäänsä.

Elokuva on surullisesta lähtötilanteestaan huolimatta lämminhenkinen ja koskettava rak-kaustarinan kuvaus sekä isän vapautumistarina vuosia mieltä painaneesta hylkäämisen taakasta.  Lehdistötiedote

Käsikirjoitus: Jarmo Lampela (perustuu Ulrich Plenzdorfin näytelmään ”Nuoren Wertherin uudet kärsimykset”)
Tuotanto: Vegetarian Films
Näyttelijät: Jyri Ojansivu, Juha Kukkonen, Iina Kuustonen, Meri Nenonen, Santtu Karvonen, Asko Vaarala, Timo Tuominen, Ona Kamu ja Aarni Kivinen
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Kesto: 95 min

Näytös sunnuntaina 17.11. klo 16.30 (ennakkoensi-ilta) – Liput 10 €
– vieraina professori, ohjaaja Jarmo Lampela ja näyttelijä Juha Kukkonen

PhilomenaIso-Britannia 2013

Ohjaus: Stephen Frears

Katkeransuloinen komedia rakkaudesta ja menetyksestä perustuu tositapahtumiin. Philomena (Judi Dench) oli vasta teini-ikäinen tultuaan raskaaksi vuoden 1952 Irlannissa. Langenneena naisena Philomena lähetettiin luostariin, jonka nunnat toimittivat hänen poikansa Yhdysvaltoihin adoptoitavaksi. Menettämättä koskaan uskoaan Philomena etsi lastaan viidenkymmenen vuoden ajan – turhaan.

Yhdessä elämään kyllästyneen toimittajan Martinin (Steve Coogan) kanssa Philomena lähtee Amerikkaan matkalle, joka muuttaa kaiken. Kadonneen lapsen mysteerin ratkeami-nen ei jää ainoaksi matkan hedelmäksi, vaan myös Philomenan ja Martinin yllättävä suhde, yhtä aikaa liikuttava ja hauska, kukoistaa reissussa.

Philomena voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon Venetsian elokuvajuhlilla.
Lehdistötiedote

Käsikirjoitus: Steve Coogan, Jeff Pope
Tuotanto: Steve Coogan, Tracey Seaward, Gabrielle Tana
Pääosissa: Judi Dench, Steve Coogan, Mare Winningham, Michelle Fairley, Neve Gachev, Charlie Murphy, Simone Lahbib, Sophie Kennedy Clark, Charles Edwards, Xavier Atkins, Wunmi Mosaku, Alan Davis.
Levittäjä: Scanbox Entertainment Finland Oy.
Kesto: 98 min.

Näytös sunnuntaina 17.11. klo 18.45 (ennakkoensi-ilta) – Liput 10 €

 

Keskiviikko 27.11.

Chaplinin poikaThe Kid
USA 1921

Ohjaus: Charles Chaplin

Brittiläinen Charlie Chaplin on elokuva-alan uranuurtaja ja koomikkojen kuningas kautta aikojen. Muutettuaan Hollywoodiin hän näytteli aluksi slapstick-komedioissa, sitten pian jo ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti omia elokuvia säveltäen niihin musiikin. Itsenäisyyden takasi oma tuotantoyhtiö, United Artists.

Päärooliksi muodostui Pikku Kulkuri, köyhä ja huvittava hahmo, joka joutui yllätyksellisiin tilanteisiin ja selviytyi keppostellen. Yleisö piti kulkurihahmosta, jonka ansiosta Chaplinin ura vakiintui.

Chaplinin uran alkutaival osui mykkäelokuvan aikakaudelle. Hän omaksui täydelliset taidot välittää komediallisia tarinoita kuvan välityksellä. Kun 1920-luvun lopulla ilmestyi ensimmäinen äänielokuva ja se yleistyi nopeasti, Chaplin porskutti vastavirtaan. Niinpä hän teki mykkäelokuvia vielä vuosia sen jälkeen, kun äänielokuvat olivat jo arkea.

Chaplin-klassikon sydäntä särkevä tarina kertoo kulkurista ja hänen kohtalostaan ryhtyä kodittoman orpopojan huoltajaksi. Aikansa taisteltuaan tämä tahtomattaan isäksi joutunut mies oppii antamaan turvan pojalle. Hassunkuriset tilanteet ovat komiikan herkkua samalla kun koskettavat kohtaukset nostattavat kyyneleitä. Suloinen Jackie Coogan näytteli itsensä legendaksi. Pääosassa on myös Edna Purviance. MN

Käsikirjoitus, tuotanto, leikkaus, musiikki: Charles Chaplin
Kuvaus: Roland Totheroh
Pääosissa: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Tom Wilson
Esitysoikeuksien omistaja: Mk2 Agency
Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto
Kesto: 65 min

Näytös keskiviikkona 27.11. klo 17.30 – Liput 6 €
– vieraana professori, elokuvahistorioitsija, ohjaaja Peter von Bagh
– ennen elokuvaa esitelmä Syväsukellus Chaplinin elokuviin

MuistejaSuomi 2013

Ohjaus: Peter von Bagh

Oulu on Peter von Baghin lapsuuden ja nuoruuden kasvuympäristö. Elokuvansa kautta hän palaa juurilleen, entiseen kotikaupunkiinsa tarkastellen sitä todellisella historioitsijan ja elokuvantekijän asiantuntijuudella.

Arkistotallenteiden moninaisuus tuo menneet ajat myös katsojan kosketeltaviksi. Kirkko vanhojen uutiskatsausten keskiössä korostaa paikallisuutta.

Elokuvamuistot, vanhat elokuvateatterirakennukset ja nyt jo hävitetty arkkitehtuuri saavat osakseen kritiikkiä ja aiheuttavat haikeutta.

Samalla kun Peter von Bagh palaa menneisyyteensä ja kertoo omista lapsuuden- ja nuoruudenkokemuksistaan, hän valaisee myös osuvasti lähihistoriaa, jonka kiteyttävänä kommenttina hän toteaa kuuluvansa ”sukupolveen, jonka myöhemmin väitettiin syövän tulevien polvien hyvän elämän”. MN

Käsikirjoitus: Peter von Bagh.
Tuotanto: Jouko Aaltonen/ Illume Oy.
Kuvaus: Arto Kaivanto.
Leikkaus: Petteri Evilampi.
Äänisuunnittelu: Martti Turunen.
Lukijat: Erja Manto, Eero Saarinen.
Arkistotoimittaja ja apulaisohjaaja: Anna Korhonen.
Kaitafilmisiirrot: Anssi Kallio / Reel One.
Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus.
Kesto: 69 min.

Näytös keskiviikkona 27.11. klo 19.30 – Liput 6 €
– vieraana professori, elokuvahistorioitsija, ohjaaja Peter von Bagh